SERIJSKI PLJAČKAŠI

Dva lopova ordinirali po zagrebačkim vilama: Pokrali su doktore, profesore, odvjetnike...

Tko zna bi li im uopće istražitelji ušli u trag da dvojac prilikom jednog odlaska u trgovački centar nije napravio veliku grešku
Ilustracija
 Andreypopov/Getty Images

Uhićenjem brdovečkog prehrambenog tehničara Ante V. (28) i sisačkog kuhara Đure Š. (24) zagrebačka policija zaustavila je seriju provala u domove po metropoli, a uhićeni dvojac nedavno se suočio i s nepravomoćnom presudom.

Zbog provalničkih krađa Ante V. je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora, od čega mu je dio kazne uvjet, odnosno sedam mjeseci mora provesti iza zatvorskih rešetaka, dok je (pre)ostalih osam uz četverogodišnji rok kušnje. Đuro Š. je, pak, dobio četiri i pol godine zatvora i sigurnosnu mjeru liječenja od ovisnosti o drogama i alkoholu.

Iako su obojica na početku negirala krivnju, a jedan je priznao tek nekoliko provala, ubrzo su promijenili ploču priznavši svih devet provala. Provaljivali su od zagrebačkih Šestina i Mikulića, preko Lašćine i Bukovca s jedne strane, do Bijenika i Svetog Duha s druge. Mete su im bili domovi dvoje sveučilišnih i jednog zdravstvenog djelatnika, zagrebačkog odvjetnika, građevinskog poduzetnika i arhitekta, dominikanskog turista, dadilje, umjetnice, učiteljice glazbene kulture... Oštetili su ih za preko 55 tisuća kuna, a neke ukradene stvari su, kako su priznali na sudu, prodali taksistima.

Tko zna bi li im uopće istražitelji ušli u trag da dvojac nije nepromišljeno u Westgateu peglao jednu ukradenu karticu. Snimio ih je videonadzor dok su u trgovini kupovali telefone ukradenim Dinersom, kojim je plaćao Ante V., a zatim su se karticom počastili i u drugoj trgovini, na čijem je videonadzoru snimljen Ante kako isprobava ljubičastu trenirku s grbom Real Madrida, koja je pronađena kasnije u pretresu Đurina doma.

Seriju provala započeli su 23. svibnja 2017., kada su obili prozor otvoren na kip u prizemlju kuće Z. D. Uzeli su mu 700 eura, tri srebrna američka dolara i srebrni američki medaljon te mobitel, ali i pet bankovnih kartica, od kojih je jedna bila od njegove supruge, inače učiteljice glazbene kulture.

Šest dana kasnije za metu su odabrali kuću na Šestinskom dolu u vlasništvu S. T., gdje su obili vrata terase i ukrali ručne satove Nautica, Pierre Cardin, Sector Fossil, Citizen, Andora i S. Oliver. Istoga dana otišli su i do Podvinja, do kuće S. F., gdje su se popeli na 2,5 metara visok balkon. Digli su rolete i ušli u dom te odnijeli tablet Alcatel.

Nakon toga su se 1. lipnja okomili na obiteljsku kuću Z. B. u Kišpatićevoj ulici. Popeli su se na 3,7 metara visok balkon, kroz koji su ušli u dom i ukrali LCD televizor Samsung, s kojim su se spustili u prizemlje objekta koji je koristio jedan turist iz Dominikanske Republike. Mladom strancu lopovi su ukrali 2 dolara, laptop Samsung, bankovnu karticu te pet satova marki Ferrari, Invicta i Swatch.

Par sati kasnije otišli su i do Šljivika, gdje su iz dvorišta kuće u vlasništvu D. M. P. uzeli ljestve. Popeli su se na balkon visok 3 metra i potom, opet pomoću ljestava, otišli do potkrovlja kuće. No tamo ništa nisu ukrali.

Đuro Š. je, pak, nekoliko akcija odradio sam. Na Gornjem Bukovcu obio je prozor u prizemlju zgrade u vlasništvu K. Z. R. koji koristi podstanarka, koju je osiromašio za 5000 kuna gotovine. Provalio je i u obiteljsku kuću M. F. u Podvinju preko terase.

Ukrao je zlatni lančić s crnim rubinom te zlatni prsten s crvenim rubinom. Nemir je unio i u obitelj I. J. u Mikulićima, kojima je ukrao zlatninu i 6000 kuna. Na još jednoj obližnjoj lokaciji provalio je u dva stana, iz kojih je otišao praznih ruku.

- U provali na Bijeničkoj Ante je gledao hoće li netko naići, dok sam ja obijao prozor. Ukradene kartice smo pobacali, a ukradene stvari smo prodali i podijelili. U stanu u Kišpatićevoj sam ja čuvao stražu, dok je Ante obijao prozor, pa smo ušli zajedno i ukrali TV i satove koje smo prodali taksistima. Ako mi sud izrekne mjeru liječenja u javnoj ustanovi i da ne moram ići u zatvor, u tom slučaju priznajem sva djela. A ako mi izrekne zatvorsku kaznu, nisam kriv. Napominjem, imao sam teško djetinjstvo. Odrastao sam bez roditelja, koji su umrli do moje punoljetnosti - branio se Đuro Š., koji je od 2016. do 2019. četiri puta osuđivan zbog istih kaznenih djela.

Ante se, pak, u sudnici pojadao da je konzumirao puno droge pa je zato krao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:43