‘PODUZETNICA‘ IRENA

Dva tjedna jela i spavala u Esplanadi i Jagerhornu pa pobjegla: ‘Ne mislim ništa platiti!‘

Njezino objašnjenje policiji je, u najmanju ruku, filmično, a ona se smatra oštećenom
Hotel Esplanada, arhivska fotografija
 Željko Grgić/Cropix

Poduzetnica u usponu i financijska menadžerica Irena D. (36) u dva se navrata koristila hotelskim uslugama na području metropole a da ih nije platila. Postala je nepoželjna gošća popularnog hotela Esplanade te Jagerhorna u Ilici. Za 14 noćenja s uslugama minibara te restoranske hrane i pića ostala im je dužna 12.887 kuna.

Za nenaplaćene usluge okrivila je ukucani krivi PIN na kartici i osoblje hotela, a kad je policiji prijavljena za prevare, odlučila je račune ne podmiriti tvrdeći da je ona, zapravo, oštećena.

Prvo je od 23. do 30. prosinca 2019. boravila u sobi 239 hotela Esplanade. Konzumirala je hranu i piće u restoranu Le Bistro, a svaki trošak je odobrila vlastitim potpisom na račun sobe u kojoj je odsjela. Za zagrebačko tužiteljstvo tim je potezima djelatnike hotela držala u lažnom uvjerenju oštetivši tvrtku Esplanade Oleander za 10.288 kuna.

I dok je još imala neraščišćene račune s Esplanadom, prijavila se 18. siječnja u ilički hotel Jagerhorn gdje je boravila do 23. siječnja 2020. Zaposlenici je dala bankovnu karticu, a prilikom unosa PIN-a dvaput je unijela krivi. Treći put ga nije htjela unijeti strahujući od blokade računa, pa je obećala skoknuti do banke i podići novac. Pritom je recepcionarki odbila predati kao garanciju osobni dokument, pa je ušla u verbalni sukob i s direktorom hotela. Bio joj je to valjan razlog da iz hotela pobjegne a da ne plati, oštetivši tvrtku Ilički rog za 2599 kuna.

Hoteli su protiv nje podignuli prijave zbog prevare, a Općinsko državno odvjetništvo za poduzetnicu, inače već i prije kazneno prijavljivanu te osuđivanu, traži 11 mjeseci rada za opće dobro.

Njezino objašnjenje policiji je, u najmanju ruku, filmično, a ona se smatra oštećenom.

- Što se tiče Esplanade, došlo je do zabune jer su oni prilikom check-ina dobili na uvid moju kreditnu karticu, a kad sam odlazila, napravila sam fizički pisanu odjavu i otišla. Oni su uočili neki problem, na što sam im rekla da nema problema i da mi pošalju pisani račun. Nakon toga su me počeli lažno optuživati. Optužbe ne priznajem i ne mislim ništa platiti. I nije prvi put da sam tamo odsjela privatno i poslovno. Ja sam oštećena i ne želim ništa platiti, i to ne zato što tamo nisam bila, nego me nitko nema pravo optuživati za išta jer ja sam im uredno predala svoje dokumente i kartice - ispričala je policiji Irena D. te dodala da se i u hotelu Jagerhorn našla u istoj situaciji.

Priznala je da je prilikom check-outa imala problema s karticom.

- Umjesto da su mi lijepo rekli za problem, fizički sam napadnuta. I smatram da u takvom slučaju imam pravo odbiti plaćanje i otići iz objekta. Moje je potrošačko pravo da ne platim i da odem i zbog toga se ne mislim nikome ispričavati niti ću to, iz principa, više i platiti. Potpisi na računima jesu moji, a na usluge u hotelu nisam ulagala prigovore. A kako se oni prilikom odjave nisu mogli naplatiti s moje kartice, rekla sam im da mi pošalju račun i da ću platiti. No, nisam znala da su u međuvremenu protiv mene digli kaznenu prijavu, pa stoga sada nemam nikakve namjere račune platiti. Ne zato što ne mogu, nego zato što nema osnove za prijavu - branila se dalje Irena D. te ustvrdila da ju je direktor Jagehorna fizički napao.

Recepcionarka Jagerhorna prisjetila se da je gošća 23. siječnja željela produljiti boravak, ali nije bilo slobodnih soba pa je ceh morala platiti i odjaviti se.

- Predočila je bankovnu karticu na svoje ime, a prilikom naplate je dvaput svjesno unijela krivi PIN te rekla da se ne može sjetiti broja. Zatim je rekla da ide u banku po novac pa sam joj objasnila da mora ostaviti neki dokument kao jamstvo da će se vratiti.

Dala mi je neku staru oštećenu studentsku iskaznicu, ali sam joj rekla da treba valjani dokument. Na to je odgovorila da joj je osobna u izradi, a da joj putovnica treba za banku. Pozvala sam direktora hotela pa su počeli raspravljati. Nije htjela ostaviti nikakve stvari, pa sam joj ukazala na to da ću morati pozvati policiju. Gošća je potom otišla iz hotela prije dolaska policije - ispričala je recepcionarka Jagerhorna.

Direktor Esplanade Ivica Krizmanić rekao je da je hotelsko osoblje prije podnošenja prijave više puta pokušalo stupiti u kontakt s Irenom D. radi naplate računa. Na e-mail nije odgovarala, a telefonski je obećala platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2020 11:56