TEŠKI INCIDENTI NA SUDOVIMA

'DVAPUT MI JE GLAVOM UDARIO O STOL, BACIO ME NA POD PA IZBACIO VAN' Ugledni odvjetnik tvrdi da je teško ozlijeđen nakon okršaja u sudnici u Zagrebu

Pravosudni policajac i sutkinja tvrde da je odvjetnik istrgnuo ruku policajcu koji ga je primio za ruku, da bi potom stavio ruke ispred prsa i naslonio se na stol kako ga ne bi mogao uhvatiti. Na sudu također tvrde da nikakvih udaraca nije bilo.
Odvjetnici Selim Šabanović (lijevo) i Andrej Kuželički (desno)

Odnos sudaca i odvjetnika nekada je bio kolegijalan i profesionalan, pun poštovanja i međusobnog uvažavanja. U Hrvatskoj, čini se, tome više baš i nije tako.

Niz incidentnih situacija koje su se dogodile u zadnje vrijeme govori u prilog tome da je taj odnos pao na vrlo nisku razinu. U samo nekoliko tjedana samo na sudovima u Zagrebu zabilježene su tri posve neprimjerene situacije, od kojih je jedna okončana tako da je odvjetnik ne samo nasilno izbačen iz sudnice nego je njim doslovce pometen pod.

Selim Šabanović (63), sa stažem u odvjetništvu duljim od 30 godina, na vlastitoj je koži osjetio kako se primjenjuju sredstva prisile. On i njegov kolega iz odvjetničkog ureda Krsnik i Partneri, Andrej Kuželički, ispričali su nam što je prethodilo incidentu i kako je došlo do njegova nasilnog izbacivanja iz sudnice.

Uvid u spis

- Točno je da nisam želio napustiti sudnicu i da sam sutkinji rekao da je birokratkinja te da ne obavlja svoj posao za koji je dobro plaćena, što ju je očito uvrijedilo. Svjesno sam prihvatio mogućnost da se izvrgnem prijavi Komori ili slično jer nisam želio da mi se nakon svih zavlačenja opet uskrati pravo na uvid u spis, a da to ne bude ni na koji način zabilježeno. Pružao sam pasivni otpor i nije mi palo na pamet da bi ovako prema meni mogli postupiti - izjavio je Šabanović.

Njegov kolega Kuželički ispričao nam je kako su prethodno tjednima pokušavali doznati sadržaj rješenja Vrhovnog suda u slučaju zatražene revizije vezane uz njihova klijenta, inače ratnog vojnog invalida. Putem e-predmeta i oni i njihov klijent vidjeli su da je Vrhovni sud reviziju riješio još u travnju ove godine te ju je Općinskom građanskom sudu dostavio 28. rujna. U sudskoj pisarnici prvo su dobivali informacije da tu presudu nisu primili, zatim da nije dostupna i slično. Još tri puta su njihove kolegice išle provjeravati u Palaču pravde, da bi četvrti put doznali da je spis kod nadležne sutkinje, koja je, međutim, na bolovanju, a spis nije “spušten” u pisarnicu, nego je ostao u njezinoj referadi.

Odvjetnici Šabanović i Kuželički stoga su se prošli utorak ponovno uputili na sud kako bi pogledali kakva je odluka i potom tu informaciju dali stranki koju zastupaju. No, sutkinja je i dalje bila na bolovanju, a njezina suradnica nije im mogla dati uvid u spis jer za to nije ovlaštena. Stoga su otišli kod predsjednice suda i nakon kratkog čekanja upućeni su kod predsjednice parničnog odjela, sutkinje Davorke Ćurko Nasić.

- Bilo je negdje oko 12 sati, dakle u uredovno vrijeme, a ujedno smo bili i uredno najavljeni iz ureda predsjednice suda. Posve mirno smo joj izložili o čemu se radi i zamolili je da nam omogući da izvršimo uvid u odluku Vrhovnog suda, kad nam je već nisu dostavili. No, sutkinja je to, unatoč višekratnim molbama, odbila i na koncu zatražila da napustimo sudnicu. Kolega Šabanović tada je sjeo za odvjetničku klupu i rekao da neće otići dok ne dobije informaciju kada će moći izvršiti uvid, a ona je pozvala pravosudnu policiju - istaknuo je odvjetnik Kuželički.

Bolovanje

Po dolasku pravosudnog policajca, još su dobili informaciju da se nadležna sutkinja vraća na posao za desetak dana te da će tek tada moći dobiti uvid u spis, što je odvjetnik Šabanović smatrao neprihvatljivim i ponovno je odbio zahtjeve, ovog puta pravosudnog policajca, da napusti sudnicu. Njegov mlađi kolega je izišao, a odvjetnik Šabanović je, po uputi sutkinje Ćurko Nasić, nasilno izbačen.

S druge strane, pravosudni policajac i sutkinja u svojim izjavama, kako proizlazi iz priopćenja suda i Ministarstva pravosuđa, tvrde da je odvjetnik istrgnuo ruku policajcu koji ga je primio za ruku, da bi potom stavio ruke ispred prsa i naslonio se na stol kako ga ne bi mogao uhvatiti. Na sudu također tvrde da nikakvih udaraca nije bilo, dok Šabanović navodi da ga je policajac prilikom zahvata jednom rukom gurnuo iza vrata i dva puta mu udario glavom o stol. Nakon toga odvjetnik završava na podu, a pravosudni policajac ga hvata za revere i izvlači na hodnik.

- Pravosudni policajac očito baš nije dobro sagledao situaciju, jer nasuprot sebe nije imao kriminalca - kaže Šabanović, koji je nakon ovog događaja završio na bolovanju zbog istegnuća vratne kralježnice i sumnje na potres mozga. Njegov partner iz ureda, odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je da su već kontaktirali Odvjetničku komoru i Ministarstvo pravosuđa te je najavio da će poduzeti sve zakonske korake.

--------------------------------
Trgaju zapisnike, ali i vrijeđaju suce

Prije nekoliko tjedana na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu dogodio se incident na kraju jedne rasprave kada su dvojica odvjetnika istrgnuli zapisnik iz ruku sutkinje i poderali ga. Nije bilo intervencije pravosudne policije, ali su uslijedile prijave. Prošli tjedan je na Trgovačkom sudu u Zagrebu jedan odvjetnik izražavao nezadovoljstvo postupanjem suca tako da je vikao i vrijeđao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:07