SVE JE SNIMLJENO

Dvije carinice na granici tražile mito pa se naljutile jer čovjek nema gotovine: ‘Ma što ćemo mi sa švedskim krunama?!‘

Tužiteljstvo je izvijestilo da carinice tereti na osječkom Županijskom sudu za primanje mita te zlouporabu položaja

Granični prijelaz Slavonski Šamac

 Marko Mrkonjic/Cropix

Uskok je podigao optužnicu protiv dvije carinice koje tereti da su 11. kolovoza 2023., na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, pokušale od stranog državljanina uzeti mito kako bi izbjegao carinski prekršaj.

Tužiteljstvo je izvijestilo da carinice starosti 59 i 43 godine tereti na osječkom Županijskom sudu za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti prilikom granične carinske kontrole pregledom prtljage stranca koji je automobilom ulazio iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Uskok je precizirao da je su carinice pronašle neprijavljenu robu koja podliježe carinskom nadzoru, nakon čega su mu predočile da je počinio prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10.000 kuna i da će postupak trajati najmanje tri sata, kao i da će biti evidentiran kod policije te da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako.

Kada im je rekao da kod sebe ima 1500 švedskih kruna, carinice su ga uputile da na bankomatu u Slavonskom Šamcu podigne novac u kunama i da im donese onoliko novca koliko on procijeni. Pritom su mu, navodi Uskok, poručile da one gube na plaći time što ga neće kazniti.

Međutim, iako je strani državljanin otišao u pravcu Slavonskog Šamca, vratio se do graničnog prijelaza bez da je podigao novac navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inozemne transakcije.

Potom, nastavlja Uskok, carinice nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su poduzele daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prekršaja, već su mu naložile da robu vrati u Bosnu i Hercegovinu, što je on i učinio.

Podsjetimo, slučaj je otkriven u rujnu 2021., kada je na YouTubeu objavljena i snimka navedenog događaja.

U nastavku je transkript tog razgovora:

Carinska službenica 1: Nisam zato da se pravi prekršaj. Sve sam vam objasnila. To što vi kažete da vam je za put... Za put toleriramo ono što imate već pripremljeno. Znam da morate jesti, ali ne moram ni to tolerirati. Sve sam vam objasnila i ne mogu više objašnjavati. Ja sam jutros od 7 sati u fazi objašnjavanja.

Carinska službenica 2: Kazna vam sigurno ne bi koštala ispod 10.000 kuna. To je minimum. Sad ja lupam. Mi to kad stavimo na vagu onda to može biti i gore. Tri sata ćete stajati ovdje sigurno. Lažem, nećete ni tri, stajat ćete četiri, jel‘ šefica piše već dva prekršaja. Ulazite u sustav kod policije. Ja vam ne bi bila na mjestu nikako.

Putnik: Hahahahaha

Carinska službenica 2: Ako se krene pisati prekršaj. Moj vam je savjet, izbjegnite prekršaj.

Putnik: Evo, da izbjegnemo prekršaj, što možemo?

Carinska službenica 2: Čuli ste kol‘ka je kazna. Vi predložite nešto kolegici i računajte to...

Putnik: Znate koji je problem sad kod mene ovdje, ako mogu vam neku nadoknadu? Ali, s gotovinom sam slab, karticu imam, imam vrlo malo gotovine.

Carinska službenica 1: E, a mi nemamo vam bankomat ovdje. Ništa, onda ćete čekat‘ prekršaj da se napravi.

Putnik: Ako je to to. Imam u švedskim krunama, nekih 100 i nešto eura, nisam siguran. Možete pogledati.

Carinska službenica 1: Neću ja gledati. Mogu i to napraviti...

Putnik: Ne, ne. Ali, kažem...

Carinska službenica 2: Vi morate isto bit‘ svjesni. Kolegica gubi na plaći kad ne napiše prekršaj, a ja vjerujem da je umorna. Evo, od 7 sati nam je ovako.

Putnik: Evo, ovo je moje. Ja nisam pripremljen bio za to. Ovo su moje švedske krune, vidite, 1500 švedskih kruna.

Carinska službenica 1: Šta ćemo sa švedskim krunama. Svaka im čast...

Putnik: Znam. Imam karticu, na putu mi ne trebaju pare, nikada ih ne koristim. To je jedino što je ostalo. Rado bih da mogu nešto.

Carinska službenica 1: Ništa, onda moramo raditi prekršaj.

Putnik: Nemojte samo zato što ja sad stvarno sam u situaciji takvoj.

Carinska službenica 1: Šta sad? Jedino da vratimo to nazad, da odete odvest to meso u Bosnu.

Putnik: Da ostavim švedske krune što imam.

Carinska službenica 1: Neću, šta će mi te švedske krune. Šta ću ja s njima!?

Putnik: Znam, ali šta da radim? Evo, da ima neki automat ja bih...

Carinska službenica 2: Imate bankomat tamo gore. Ja vam preporučam otiđite u bankomat u selo, dignite i dobro...

Carinska službenica 1: Bankomat postoji u selu. Znači sad tu, kružni tok, ne idete desno nego odete još malo (otvaraju se vrata), idete cestom u selo, na desnoj strani je bankomat.

Carinska službenica 2: Jel, znate u čemu je problem? Vjerujte, ja sam sad ovakva dva prekršaja dala šefici da piše. Ona njih neće završiti do 4, pola pet, vi morate čekati da dođete na red. Vidim da ste razuman čovjek, niste bezobrazni i zato vam najvjerovatnije i ona izlazi u susret. Moj vam je savjet, provozajte se do tamo, vratite se, riješite s kolegicom i radi vas i radi nje, jer vidim da je i njoj jadnoj puna kapa već. A, vjerujte mi da ne želite biti ovdje do 4-5 sati.

Putnik: Nemam namjeru, pošto mi je dalek put.

Carinska službenica 2: Ja vas razumijem, ali i vi nju morate razumjeti. Iskreno, ona gubi na plaći time što vas neće kazniti, jer mi smo plaćeni po takvim stvarima. Evo, vi otiđite, a procijenite dobro koliko vam ona izlazi u susret.

Carinska službenica 1: Evo, objasnila sam vam gdje je bankomat, pa se provozajte.

Putnik se nakon nekoliko minuta vratio neobavljena posla, jer nije mogao podignuti novac na bankomatu.

Putnik: Meni je kartica zaključana za inostranstvo. Moram imati internet da bi je otvorio...

Carinska službenica 1: Ništa. Nemojte mi više ništa pričati. Ajmo, vratite vozilo i vratite robu u Bosnu i neću vam raditi prekršaj. Oprostit ću vam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2024 09:08