DOBRO UHODANA EKIPA

‘Dvije dođu u izvidnicu, a ostale za njima...‘: Banda djevojaka već danima krade po Đakovu

Svi u čijim su radnjama bile kažu kako se predstavljaju kao da ne znaju hrvatski, a među njima je najviše uočena crnka duge kose s bijelim pramenom
Đakovačko korzo
 Ana Novalis/Alamy/Alamy/Profimedia

Dok su Đakovčani u petak poslijepodne ulazili u vikend, skupina nepoznatih djevojaka kružila je gradom po svim frekventnim ulicama s trgovinama i kafićima u središtu - od Jelačićeve, Starčevićeve, do korza, pustošeći police i vješalice s odjećom i drugim artiklima, piše Glas Slavonije. Nakon petka i subote, po buticima i velikim trgovinama kružile su i u ponedjeljak.

U subotu ujutro na društvenim mrežama počele su pljuštati dojave i upozorenja trgovaca o neznankama da masovno i dobro organizirane kradu po buticima, no i drugdje, gdje je ukradena kozmetika, kreme, vlažne maramice i sl. Dok su u nekim prodavaonicama u tome uspjele, u drugima su u tome onemogućene na vrijeme. Svi u čijim su radnjama bile kažu kako se predstavljaju kao da ne znaju hrvatski, da se sporazumijevaju na engleskom i nekom ovdje nepoznatom jeziku, a među njima je najviše uočena crnka duge kose s plavim pramenom.

- Po Đakovu četiri žene/cure kradu po trgovinama. Pripazite! Jedna se ističe dugom crnom kosom, a kroz sredinu ima bijeli pramen. Navodno ne razumiju hrvatski jezik. Stručno ukradu - glasilo je prvo upozorenje vlasnice dućana s dječjom odjećom.

- Bilo je to u petak, nešto poslije 19 sati. Došle su u trgovinu dotjerane, sređene, kulturne. Tražile su odjeću za dob od dvije godine. Njih četiri razišle su se po trgovini i razgledavale. Dvije su imale vrećice i, manje-više, njih sam pratila. Vrtjele su se po trgovini i ni po čemu nisam mogla skužiti da kradu, ali kad sam došla do sredine da složim što je jedna razbacala, vidjela sam četiri prazne vješalice, a tada su sve četiri izišle. Stala sam brže na vrata, ali njih nije više bilo. Potom sam našla još praznih vješalica. Naša je trgovina puna robe, i teško da sam mogla na vrijeme skužiti. U obližnjem butiku ukrale su trenirku i dvije suknje, a iz druge velike trgovine istjerane su kada je uočeno da kradu - kaže Đakovčanka iz dječje trgovine. Dodaje, imaju 20 do 30 godina, pričaju njoj nekim nepoznatim jezikom.

- Nisam oka skinula s njih, no eto, pokradoše, znaju što rade. U subotu sam radila, čujem da su harale po korzu - dodaje ogorčena Đakovčanka.

Nakon njezine objave na FB-u, uslijedio je cunami komentara sa sličnim sadržajem i upozorenjima.

“Bome su nas u Banovoj ulici dobrano pokrale. One su profesionalke”, napisala je druga Đakovčanka. “Jako stručno kradu. Ne znaju, kao, hrvatski, govore engleski, i još neki meni strani jezik”, komentar je iz drugog dućana. “Danas su po korzu neke slične prolazile, ljudima napadno - kao ne znaju hrvatski, tako prvo jedna, pa druga, vidi se da su u kompi tako da treba čuvati torbe”, treći je komentar.

Trgovci se žale da skupina radi uhodano, dvije dođu u “izvidnicu”, a ostale potom za njima. “Dođe njih četiri-pet, i ne možeš sam ništa. Jedna ti hoće odvući pozornost, baš ta s crnom kosom i pramenom, i ne razumije hrvatski, nego engleski. Sigurno ćete ih sresti u gradu kada skupljaju novac”, napisala je Đakovčanka o skupini iza koje ostaju prazne vješalice i police, piše Glas Slavonije.

U osječko-baranjskoj Policijskoj upravi kažu da uvidom u operativne evidencije Policijske postaje Đakovo nisu evidentirane nikakve prijave pa u Glasu Slavonije zaključuju da krađe očito nisu veće od 2000 kuna, koliki je granični, minimalni iznos za prijavu i reakciju, već se kreću pojedinačno od po nekoliko stotina kuna.

Đakovčanima nepoznate mlade žene uočene su i kako presreću prolaznike kojima se predstavljaju kao nijeme, pokazujući papir o skupljanju novčane pomoći za neku gradnju. Zaustavile su u subotu na korzu i Tihomira iz okolice Đakova.

“Dao sam deset kuna, no pokazivale su na novčanik, očito da dam više. Na papiru je pisalo da sam drugi koji je dao neki prilog, a da je prvi ‘donator’ uplatio 100 kuna, no nema ni OIB-a ni išta od podataka”, ispričao je Tihomir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 03:29