HASIDIZAM IZNUTRA

DVIJE SESTRE UBILE SE JEDNA ZA DRUGOM Nakon što su izašle iz najmističnije židovske sekte, roditelji ih izbacili iz kuće, a one završile u ludnici

Tjedan dana prije smrti, Mayer je poslala jezivo pismo nekolicini prijatelja...
 Facebook

Sarah Suri Mayer (31) oduzela si je život u obiteljskom domu u Brooklynu u nedjelju poslijepodne, a njezino beživotno tijelo pronašli su roditelji.

Nakon što je neko vrijeme provela u psihijatrijskoj bolnici, navodno se otrovala velikom dozom tableta, iako neki navode da smrt bila posljedica vješanja.

Točan uzrok smrti pokazat će autopsija modificirana u skladu s hasidizmom, vjerskim mističkim pokretom Židova.

Njezini roditelji 20. srpnja ove godine izgubili su i mlađu kći. Hasidska židovka Faigy Mayer (29) bacila se iz kafića 230 Fifth Rooftop s 20. kata nebodera na Manhattanu.

Hasidsku zajednicu napustila je pet godina prije nego li je počinila samoubojstvo.

Izvor blizak obitelji kazao je kako je Faigy patila od poremećaja osobnosti s elementima paranoje, a druga dijagnoza je bila bipolaran poremećaj zbog čega je uzimala lijekove.

- Njezina smrt bila je šok, no ne i iznenađenje - kazala je njezina rođakinja Finette Lerman-Russak te napomenula kako je bilo jednostavnije govoriti ljudima da se ubila zbog razdvajanja sa hasidskim korijenima, nego otkriti kako se godinama borila s mentalnom bolešću.

Tjedan dana prije smrti, Mayer je poslala jezivo pismo nekolicini prijatelja, gdje je napisala kako žali za svojim usamljenim djetinjstvom i izoliranim životom koji je vodila kao pripadnica ultra-ortodoksnih hasida.

Hasidski pokret optužila je da ograničava zdrav razum svojih sljedbenika.

Faigy Mayer pet godina prije nego li se ubila, odbacila je stroga vjerska uvjerenja. Godine 2012. je bila dijelom National Geographic dokumentarca pod nazivom 'Hasidizam iznutra', koji je ispitivao utjecaj na sljedbenike unutar tajne religijske sekte, kojih ima oko 125.000 samo u New Yorku.

Mayer je pritom objasnila kako su ju, nakon što se odrekla hasidizma, roditelji izbacili iz kuće, iako su se kasnije pomirili. Objasnila je kako ju hasidizam nije nikad zanimao.

Otkrila je kako se kasnije priključila grupi Footsteps koja pomaže ljudima koji su napustili ultra-ortodoksne židovske zajednice kako bi 'stala na noge'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:48