GOSPODARSKI KRIMINAL

Dvojac iz Vinkovaca lažirao račune pa oštetio državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna

Međusobno su ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama
Ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Vukovarsko-srijemska policija uhitila je 50-godišnjaka i 48-godišnjakinju zbog sumnje da su gospodarskim malverzacijama u zadruzi, odnosno lažiranjem računa koje nisu plaćali, oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna.

Policija je u srijedu priopćila kako dvojac sumnjiči da su kao odgovorne osobe zadruge i više poduzeća sa sjedištem u Vinkovcima iskoristili zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga.

Na taj su način međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama.

Neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili su porezne obveze koje su bili dužni plaćati, čime su oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna.

Kriminalisti su utvrdili i da su osumnjičeni, suprotno zakonskim propisima, poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

Oboje su u srijedu predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

Ujedno će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima protiv njih biti podnesena kaznena prijava zbog kaznenih djela koja se odnose na utaju poreza ili carine, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:34