UKRALI POVEĆI IZNOS

Dvojac napao račune odvjetničkih ureda diljem Hrvatske, evo kako su operirali: ‘Tajnica je otvorila mail...‘

Prvookrivljeni Nikola D. (48) iz okolice Samobora imao je kompanjona u BiH. Napali su račune 20-ak odvjetničkih ureda, a osim računala za prijevaru su koristili i periku!

Hakeri ilustracija

 Jaap Arriens/afp/Jaap Arriens/afp

‘Kolega u uredu je primijetio da je netko s našeg računa dao nalog za isplatu oko 70.000 eura i odmah alarmirao i banku i policiju. Po savjetu policije obavijestili smo odmah Ured za sprječavanje pranja novca koji ima ovlast zadržati transakciju 24 sata i zapravo ta naša brza reakcija spasila nam je novac jer je već bio dan nalog za transfer u inozemstvo.

Sada je na policiji da otkrije kako je to učinio, no pretpostavka je da je naša tajnica otvorila neki mail preko kojeg je on pokupio podatke pomoću kojih se ulogirao na naš online bankovni račun‘. Priča nam to zagrebački odvjetnik, jedan od žrtava Nikole D. (48) iz okolice Samobora kojem je jučer određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela.

Mirno je saslušao svog odvjetnika nakon ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu, dogovorio da mu dođe u posjet naredni tjedan, a nakon toga su ga pravosudni policajci odvezli u zatvor u Remetinec.

No, njegov kompanjon, drugookrivljeni Savo D., državljanin BiH nije ispitan jer je nedostupan hrvatskim vlastima. Pričali smo i s još jednim odvjetnikom koji nam je potvrdio da je bio žrtva računalne prijevare, ali da kad je to prijavio u banci u kojoj je imao račun su bili prilično neugodni prema njemu. Na kraju je cijeli slučaj preuzela policija. Kao što smo već pisali, zagrebačka policija u četvrtak je priopćila da je prijavila dvojicu muškaraca zbog sumnje da su počinili 20 kaznenih djela, oštetivši više odvjetničkih ureda iz cijele Hrvatske za više od 108 tisuća eura.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je danas da je u četvrtak ispitalo 48-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje na počinjenje tri produljena kaznena računalne prijevare iz čl. 271. st. 1. i 2. u vezi s čl. 52. Kaznenog zakona, jednog produljenog kaznenog djela neovlaštenog pristupa iz čl. 266. st. 1. u vezi s čl. 52. KZ-a, jednog produljenog kaznenog djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka iz čl. 269. st. 1. u vezi s čl. 52. KZ-a, jednog produljenog kaznenog djela pranja novca iz čl. 265. st. 1., 3. i 5. u vezi s čl. 52. KZ-a te jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i 3. u vezi s čl. 52. KZ-a, dok državljanin Bosne i Hercegovine (1986.) nije ispitan jer nije dostupan.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela.

Postoji osnovana sumnja da su dvojica okrivljenika od neutvrđenog dana tijekom 2022. godine do 10. siječnja 2023., u Zagrebu i na području Bosne i Hercegovine, dogovorno s drugim nepoznatim osobama, postupili u nakani ostvarivanja znatne imovinske koristi i počinili navedena kaznena djela.

Osnovano se sumnja da su izradili neistinite javne isprave na imena stvarnih osoba s ciljem otvaranja neistinitog korisničkog računa putem različitih mobilnih aplikacija te u više navrata, unosili računalne podatke u naloge za plaćanje za više odvjetnika i odvjetničkih ureda, a zatim prebacivali novčana sredstva na tako otvorene račune, kao i da su putem raznih mobilnih aplikacija proslijedili protupravno stečene novčane iznose na platformu za kupnju kripto valute. Osnovano se sumnja da su se na opisani način nepripadno okoristili za, zasad, točno neutvrđeni znatni novčani iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:26