DRSKA KRAĐA

Dvojac optužen za pljačku povijesne grobnice kod Jalžabeta do koje su kopali tunel

Nepovratno su uništili arheološko nalazište od nacionalnog značenja i prouzročili neprocjenjivu štetu

Na fotografiji: tumul na lokaliitetu Bistričak kod Jalžabeta

 Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinsko općinsko državno odvjetništvo optužilo je dvojicu muškaraca da su od 2013. do 2016. godine ukrali više predmeta neprocjenjive vrijednosti iz povijesne grobnice na području Arheološke zone Bistričak u Jalžabetu do koje su iskopali tunel dužine trinaest metara.

Okrivljenike u dobi od 47 i 42 godine tužiteljstvo tereti da su iz unutrašnjosti grobne komore uzeli fragment fine željezno-dobne zdjele, uzorke spaljene bronce i keltske novčiće i time nepovratno uništili arheološko nalazište od nacionalnog značenja i prouzročili neprocjenjivu štetu.

Kradljivci su neovlašteno ušli u povijesnu grobnicu, gdje su priručnim alatom iskopali bunar te prodrli u unutrašnjost grobne komore, a potom su otkopali tunel dužine do trinaest metara i iz unutrašnjosti grobne komore uzeli više predmeta neprocjenjive vrijednosti.

Varaždinska policija još je krajem 2019. osumnjičila dvojac da su od 2013. do 2016. neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na tumulu Gomili na području arheološke zone Bistričak te ih je prijavila mjerodavnome državnom odvjetništvu zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova, prisvajanja kulturnog dobra i teške krađe.

Arheološka zona Bistričak u Jalžabetu, lokalnih naziva Pri Gomili i Breški spomenik je europskog i svjetskog značenja i jedan je od najvećih grobnih humaka u srednjoj Europi, promjera oko 75 metara i sačuvane visine veće od osam metara, a datira iz starijega željeznog doba.

Taj objekt zavidnih dimenzija i upečatljivog položaja na ravničarskom prostoru je prema podacima iz Službenog vjesnika Varaždinske županije svojom neobičnošću i tajanstvenošću oduvijek privlačio pozornost te je kod domaćeg stanovništva potpirivao maštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:23