ŠOKANTNI ZLOČIN

DVOJCU KOJI JE OPLJAČKAO MJENJAČNICU NA BRAČU I UGUŠIO ŽENU 29 GODINA Brat ubijene: 'Ovo je presmiješno'

Supetar, 021211.Sinoc oko 22.30 nadjena je mrtva djelatnica mjenjacnice Abigo u Supetru. Iz mjenjacnice je ukraden sef koji je policija jutros nasla na trajektu Hrvat koji plovi na liniji Split - Supetar. Policijski ocevid je u tijeku.Na slici je kuca na adresi Ulica 22. lipnja 18 gdje je sinoc pronadjena ugusena 35 godisnja djelatnica mjenjacnice Sandra L. Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

Marko Majić (49) osuđen je na 15 godina, a Neno Popić (46) dobio je 14 godina zatvora za ubojstvo Silvije Popić (35), djelatnice mjenjačnice "Abigo" u Supetru, javlja Slobodna Dalmacija .

Majić je cijelo vrijeme izricanja presude gledao u pod, dok je Popić u trenutku kada je shvatio da će biti proglašen krivim počeo vrtiti glavom i gristi usne.

Izricanju presude nazočio je brat ubijene, Damir Lučić. Nije krio razočaranost

- Ovo je presmiješno. Presuda se fokusira na razbojništvo, pa ispada da je moja sestra slučajno žrtva – kazao je.

Dvojac je osuđen za razbojništvo i ubojstvo s neizravnom namjerom, što znači da je pala kvalifikcija tužiteljstva o ubojstvu s namjerom.

- Osuđeni su je vezali i bili su svjesni mogućih smrtnih posljedica, no iako nisu planirali njezino ubojstvo surovo su je napali - kazao je sudac Živaljić u obrazloženju presude.

- Mogli su znati da zbog psihičke traume ili začepljenih dišnih puteva može umrijeti no njih nije bilo briga za sirotu Silviju. Smatramo da nije bio plan da je usmrte stoga nismo išli na dugotrajnu zatvorsku kaznu već mislimo da su izrečene kazne primjerene njihovim postupcima i posljedicama - pojasnio je sudac.

Godinu manja zatvorska kazna Popiću objašnjena je njegovim teškim zdravstvenim stanjem.

Jučer su na Županijskom sudu u Splitu iznešene završne riječi optužbe i branitelja.

Zamjenica ŽDO-a Split Rene Laura je u završnom govoru istaknula kako je svim provedenim dokaznim radnjama, iskazima svjedoka i materijalnim dokazima dokazano da su “Majić i Popić postupili zajednički i dogovorno i da su odlučili usmrtiti Silviju Lučić radi koristoljublja”.

- Nabavili su uže, skalpel, montirač, ljepljivu traku. Motrili su kad će ona doći s posla te su ušli u kuću, sačekali je, vezali joj ruke i noge, oblijepili je trakom oko usta i nosa i ostavili je tako vezanu licem u jastuku zbog čega ona nije imala šanse preživjeti. Na odjevnim predmetima okrivljenika pronađena su vlakna koja odgovaraju vlaknima s džins hlača kakve je imala pokojna Silvija Lučić, a upravo je to dokaz da su oba optužena bila u kontaktu s pokojnom. Prilikom privođenja Popić je tvrdio da nema ništa s cijelim slučajem, a Majić se branio šutnjom. No, nakon što je vještačenje pokazalo da su njegovi tragovi nađeni u kući ubijene, Majić je sve priznao.

On tvrdi da je odgovoran samo za razbojstvo u mjenjačnici, a da je Popić odgovoran za smrt djevojke. No, njihove su obrane neosnovane. Oni su se odlučili za Silviju Lučić zato jer su znali da je ona samozatajna, da živi sama za razliku od druge djelatnice mjenjačnice koja ima obitelj. Zbog svega, predlažem da budu proglašeni krivim za teško ubojstvo i primjereno kažnjeni - kazala je tužiteljica Laura.

Majićevi odvjetnici, otac i sin Borivoje i Boris Milošević, istaknuli su već poznati stav da je njihov branjenik kriv, ali samo za razbojstvo, a ne za ubojstvo. Popićev odvjetnik Nediljko Ivančević, pak, ustrajao je u stavu svog klijenta da on uopće nije bio u kući Silvije Lučić te da nema nikakve veze s tim događajem. Također je osporio Majićevu obranu, ustvrdivši da u kući nema tragova Nene Popića.

- Ne, nju je zalijepio netko kome se žurilo, a to nije bio moj klijent - kazao je, među ostalim, odvjetnik Ivančević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:06