SVI TUGUJU ZA POGINULIM DJEVOJKAMA

DVOJE PUTNIKA U CITROENU BILO JE U PRTLJAŽNIKU Mladić je svom prijatelju život spasio snažnim zagrljajem, jedan preživjeli tvrdi: 'Nešto je istrčalo pred nas'

U spomen na poginule Elenu i Francescu Općina Fažana proglasila je Dan žalosti
 CROPIX/Facebook

Bile su prijateljice još od vrtića, zajedno su išle u razred u osnovnoj školi pa u Opću gimnaziju u Puli. Bile su nerazdvojne, kao sestre.

Bile su moje prijateljice, sjajne cure, uzorne učenice, nikada nisu radile nikakve probleme - kroz suze nam je ispričao školski kolega Francesce Šuran (16) i Elene Đurić (17), dviju tinejdžerica iz Fažane, mjesta nadomak Pule koje oplakuje njihovu tragičnu smrt.

Elena i Francesca bile su dvije od ukupno osam osoba, redom tinejdžera, u pretrpanom Citroënu Xsari kojim je upravljala 18-godišnjakinja iz naselja s područja Marčane a koja je izletjela s ceste i zabila se u stablo u nedjelju, pet minuta poslije ponoći.

Nastava nije održana

Stanovnici Fažane i okolnih naselja i u ponedjeljak su dolazili do blagog zavoja, prvog na cesti prema Puli, te palili svijeće, ostavljali crvene ruže i molili se na mjestu na kojem su ugašena dva mlada života.

Elena i Francesca pohađale su treći razred Opće gimnazije u Puli. Njihova smrt šokirala je cijelu školu. Nastava u Općoj gimnaziji za treće razrede danas nije održana, a u utorak će se održati komemoracija za stradale učenice. Na školi je izvješena crna zastava, a njihovi prijatelji iz školskih klupa i svi ostali učenici danas su na ulazu palili svijeće.

- Ne možemo vjerovati da ih nema, da neće više sjediti s nama, pisati kontrolne, odgovarati na pitanja - kažu njihove kolegice. Prema policijskom izvješću, automobil je sletio s ceste i udario u stablo zbog neprilagođene brzine.

FOTOGALERIJA: Strašna prometna nesreća kod Fažane

Svi u velikom šoku

Tri djevojke u dobi od 16 i 17 godina te jedan 15-godišnjak teško su ozlijeđeni i zadržani u pulskoj bolnici te se nalaze na Odjelu traumatologije i, kako su nam rekli u pulskoj policiji, nisu u životnoj opasnosti. Vozačica i 17-godišnji mladić lakše su ozlijeđeni te pušteni na kućnu njegu. Svi su iz Fažane osim vozačice i jedne djevojke iz Pule.

Svi preživjeli u velikom su šoku i, kako doznajemo, teško im je uopće govoriti o tome što se točno dogodilo u kobnom trenutku nesreće. Jedan od preživjelih mladića ispričao je prijateljima, navodno, da im je nešto istrčalo na cestu.

Ograničenje 60 km/h

- Policija u ovom trenutku nema o tome saznanja - rekla je Suzana Sokač iz pulske policije. U trenutku nesreće, prema njenim riječima, nije utvrđeno da je na cesti bilo divljači ili drugih automobila. Vrijeme je bilo suho i vedro, a zavoj na kojem se nesreća dogodila je blag, od kojih 15-ak stupnjeva. Na tom dijelu inače nema rasvjete, a uz cestu je drvored.

Za policiju, okolnosti nesreće prilično su jasne - mlada i neiskusna vozačica izgubila je nadzor nad vozilom i prešla u suprotni kolnički trak, nakon čega je automobil sletio s ceste i udario stražnjim dijelom lijeve bočne strane u stablo. Od siline udarca automobil se odbio i zarotirao.

Ograničenje na toj dionici je 60 kilometara na sat, a prema riječima Suzane Sokač, još uvijek se utvrđuje kojom se brzinom Citroën, koji je išao u smjeru Pule, kretao. Iz policije su potvrdili da se dvoje putnika u Citroënu vozilo u prtljažniku. Jedna od njih bila je Elena, koja je od siline udara izletjela iz vozila. Također, iz automobila je u sudaru izletjelo još nekoliko putnica.

Sjedila iza vozačice

Francesca Šuran vozila se, kako smo doznali, na stražnjem sjedalu, iza vozača. Dok je vozačica lakše ozlijeđena, suvozačica je zadobila teške tjelesne ozljede. Prema neslužbenim informacijama, 17-godišnjak je u trenutku sudara snažno zagrlio svojeg dvije godine mlađeg prijatelja i tako su, navodno, preživjeli.

U spomen na Elenu i Francescu Općina Fažana proglasila je za danas Dan žalosti. Ada Damjanac, načelnica te istarske općine, pozvala je sve građane kao i vlasnike lokala da svoje poslovanje obavljaju primjereno Danu žalosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:09