UHIĆENJE

Dvojica carinika u Gunji pala zbog šverca migranata iz Bosne i Hercegovine

Uzimali su novac za šverc turskih migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku

Ilustracija

 Matija Djanješić/Cropix

Zbog sumnje da su sudjelovali u nezakonitom krijumčarenju stranih državljana, te nezakonitom unosu razne robe iz BiH u Hrvatsku, USKOK je otvorio istragu protiv dvojice državljana BiH te osmorice hrvatskih državljana, među kojima su i dvojica carinskih službenika zaposlenih na graničnom prijelazu u Gunji, 45-godišnjak i 53-godišnjak.

Sve je krenulo uhićenjem 54-godišnjeg državljanina BiH još u svibnju ove godine, a istraga koja je nad njim otvorena sada je dovela do njezina proširenja na još devetoricu osumnjičenih, koji se sada terete za sudjelovanje u zločinačkom udruženju, koje je okupio i povezao drugookrivljeni 28-godišnjak iz BiH.

‘‘Osnovano se sumnja da se II. okr., od travnja do 17. studenoga 2023. na graničnom prijelazu u Gunji, Topuskom te drugim mjestima u Hrvatskoj i BiH, sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovorio te za novčanu naknadu organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak i boravak u Hrvatskoj.

Ujedno je dogovorio i njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i drugim državama članicama Europske Unije,‘‘ stoji u priopćenju USKOK-a, koji navodi i kako je ‘‘II. okr. s III. i IV. okr., carinskim službenicima raspoređenim na MCGP Gunja, za točno neutvrđeni iznos novčane naknade dogovarao vrijeme prebacivanja nezakonitih migranata preko navedenog prijelaza bez obavljanja carinske kontrole vozila u kojima su se oni nalazili.‘‘

Prvookrivljeni 54-godišnjak bio je zadužen za prebacivanje migranta preko graničnog prijelaza u Gunji za naknadu od 1.500 eura po prijevozu.

‘‘Također je II. okr. za nagradu od najmanje 100 eura dogovarao daljnje iznajmljivanje vozila i preuzimanje većeg broja nezakonitih migranata koji su mimo graničnih prijelaza nezakonito prebačeni iz BiH u Hrvatsku u okolici mjesta Topusko i njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta.

Okrivljenici su na opisani način u najmanje pet navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 41 državljana Turske, ostvarivši time nepripadnu imovinsku korist koju su međusobno podijelili ovisno o njihovim ulogama u svakom pojedinom prebacivanju,‘‘ navodi USKOK.

Istraga ovih kaznenih djela, pak, otišla je u još jedan krak, koji se odnosi na spomenute hrvatske carinike s prijelaza u Gunji, koje se sada sumnjiči da su šestorici hrvatskih državljana u dobi od 43, 67, 60, 47, 65 i 38 godina omogućavali ‘‘unos iz BiH u Hrvatsku razne robe koja podliježe zabranama ili ograničenjima ili se radi o robi komercijalne naravi, bez podnošenja carinske deklaracije i bez provođenja odgovarajućih carinskih postupaka te uz naknadno sačinjavanje neistinitih službenih isprava.

Navedeno su radili za novčanu naknadu ili na traženje III. i IV. okr. bez ikakve naknade,‘‘ čime su šestorici, sada osumnjičenih, omogućili nezakonitu materijalnu korist.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:05