UHVAĆEN DVOJAC

Dvojica maloljetnika dilala drogu među srednjoškolcima na području Čakovca: Nudili su marihuanu, amfetamin, LSD...

U pretresima domova i drugih objekata policija je oduzela kg marihuane, 64 grama ecstasyja, 18,4 grama amfetamina...

Oduzeta droga

 PU međimurska

Da se droga dila na sve moguće načine kao i da njome trguju, također, i maloljetne osobe, više nažalost nije nikakva novost. Već je to činjenica koja zabrinjava i ukazuje na alarmantno stanje.

Nakon opsežnog višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, međimurska policija stala je na kraj dvojici maloljetnika koje se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, a prijavljeni su kazneno i za omogućavanje trošenja opijata.

Međimurski kriminalisti su otkrili da su dvojica srednjoškolaca od svibnja 2022. do siječnja 2023. godine, prema prethodnom dogovoru s ciljem daljnje preprodaje, nabavljali veće količine raznih vrsta droga. Našlo se tako na njihovom meniju marihuane, amfetamina, LDS-a, kokaina i ecstasyja. A kako bi opijate pretočili u novac i u konkretnu zaradu, nudili su ih dalje putem mobilnih aplikacija. Ono što najviše bode u oko je da su im klijenti bili srednjoškolci, a droga je kolala čakovečkim obrazovnim ustanovama kao i u blizini istih.

- Nakon sklopljenih dogovora drogu su najčešće prodavali maloljetnicima u nekoliko srednjih škola na području Čakovca, odnosno u blizini škola ili na drugim unaprijed dogovorenim lokacija. Tijekom kriminalističkog istraživanja provedeno je desetak pretraga obiteljskih kuća na području Međimurske županije te je obavljeno četrdesetak obavijesnih razgovora s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica. Prema dvojici maloljetnih osumnjičenika podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja više desetaka kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanja trošenja droga. Ujedno, osumnjičeni dvojac predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske - otkrivaju iz policije.

Inače, u pretresima domova i drugih objekata koje su koristili policija je pronašla i oduzela kilogram marihuane, 64 grama ecstasyja, 18,4 grama amfetamina, 0,8 grama sintetskog kanabinoida tj. Galaxyja, ali i 3,7 grama halucinogenih gljiva Psilocibina. Mladi dileri su koristili više digitalnih vaga za precizno mjerenje koje im je policija, također, oduzela.

Iz PU međimurske podsjećaju kako su posljednjih desetak godina u međimurskim srednjim i osnovnim školama s ciljem edukacije i prevencije provode razne aktivnosti usmjerene na suzbijanje svih pojavnih oblika zlouporabe droga, alkohola i drugih sredstva ovisnosti. Glavnina aktivnosti usmjerena je prema djeci i mladima te njihovim roditeljima, ali i cjelokupnoj društvenoj zajednici. U dogovoru s ravnateljima škola tijekom narednog razdoblja pojačati će se provođenje spomenutih preventivnih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:41