DRUGI OSTAJU U PRITVORU

Dvojica od četvero optuženih za ubojstvo varaždinskog profesora Nine Čenigića branit će se sa slobode

Sumnja se da je 35-godišnji Čengić ubijen zato što je policiji prijavio kršenje epidemioloških mjera u prostoru udruge Kulturana

Osumnjičeni za ubojstvo Nine Čengića

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Dvojica od četvero optuženih za ubojstvo varaždinskog profesora Nine Čenigića u svibnju prošle godine kod kluba Kulturana puštena su da se brane sa slobode, dok dvoje ostaje u istražnom zatvoru, rekao je sudac u nastavku suđenja u petak na Županijskom sudu u Varaždinu.

Sudac Alan Pretković kazao je da se odbija prijedlog za ukidanje istražnog zatvora prvooptuženog Ivora Vujasinovića i drugooptužene Asje Gorski, dok se protiv Ivana Gorskog i Dominika Žnidarića ukida istražni zatvor. No, za njih se uvode mjere opreze i zabrana posjećivanja određenog mjesta te ugostiteljskih objekata i javnih događanja.

Četvorku se tereti da su 29. svibnja 2021. oko 4 sata na ulici ispred prostorija udruge Kulturana u Varaždinu ubili 35-godišnjeg Ninu Čengića iz osvete zbog toga što je prethodno pozvao policiju i prijavio kršenje epidemioloških mjera u prostoru udruge. Srušili su ga tlo i udarali rukama, nogama i drvenom palicom. Prema optužnici, uslijed primljenih udaraca, zadobio je prijelom sljepoočne kosti i razdor vena s krvarenjem u mozgu te od tih ozljeda umro dan kasnije.

Sudac je ustvrdio da se prema iskazu vještaka i svjedoka u Čengićevom ubojstvu Ivor Vujasinović i Asja Gorski snosili znatno veću kriminalnu odgovornost od Ivana Gorskog i Dominika Žnidarića.

Svi odvjetnici optuženih tražili su puštanje na slobodu uz obrazloženje da su svjedoci ispitani te da zadržavanje zbog straha od ponavljanja kaznenih djela nije opravdano.

Goran Vučetić, odvjetnik prvooptuženog Ivora Vujasinovića, za Hinu je izjavio da je sud pravilno ocijenio činjenično stanje samo za dvojicu, ali ne i za preostalo dvoje optuženih.

„Vještak je utvrdio da je uzrok smrti udarac glavom u tvrdu podlogu, kao posljedica pada, da nema udarca palicom u glavu. Ne stoje navodi u optužnici da je netko palicom i udarcima usmrtio žrtvu. U istrazi uopće nije utvrđeno mjesto pada Nine Čengića, tako da za sada na temelju iskaza svjedoka s pouzdanjem znamo jedino da je pao s barskog stolca“, izjavio je Vučetić.

Odvjetnik prvooptuženog je dodao da „činjenice opovrgavaju navode optužnice“ te da je „sud danas u pogledu dvojice optuženika te činjenice sagledao pravilno, a za dvoje nije pravilno ocijenio jer nema dogovora ni ubojstva nego možda sudjelovanja u tučnjavi“.

„Te će se činjenice prije ili kasnije morati uzeti u obzir i morat će ih se pustiti na slobodu. I pravedno ocijeniti njihovu odgovornost u cijelom predmetu“, rekao je Vučetić.

Danas je ispitan i svjedok Kristijan Lonjak koji je rekao da je vidio Čengićev pad s barskog stolca u Kulturani, a kaže da je i sam pao s tog stolca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 05:11