PODIGNUTA PRIJAVA

Dvojica poduzetnika osumnjičeni da su uzrokovali stečaj i štetu od 2,4 milijuna kuna

Policija je provela istraživanje nad 61-godišnjakom i 34-godišnjakom koji su počinili kaznena djela gospodarskog kriminaliteta
Policija, ilustracija
 Vojko Bašić/cropix

Policija je protiv dvojice odgovornih osoba tvrtke s područja Primorsko-goranske županije podnijela kaznenu prijavu jer ih sumnjiči da su uzrokovali stečaj i tvrtku oštetili za oko 2,4 milijuna kuna.

Policija je provela kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 61 i 34 godine, zbog sumnje da su počinili kaznena djela gospodarskog kriminaliteta.

Policija sumnjiči 61-godišnjaka da je kao odgovorna osoba u tvrtki, s ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist, od 1. siječnja 2016. do 25. rujna 2018. isplaćivao novac sa žiro računa tvrtke na svoj račun, koji je pritom bio povezan s drugom tvrtkom.

Tako je nekontroliranim i neevidentiranim isplatama proslijeđeno više od 1,8 milijuna kuna, što je dovelo do nelikvidnosti tvrtke i nesposobnosti plaćanja obveza prema vjerovnicima, a u konačnici je uzrokovan i stečaj.

Sumnja se da nije opravdao podizanje gotovine sa žiro računa tvrtke, oko 43.000 kuna.

Tijekom istraživanja je utvrđeno da je 34-godišnjak, kao odgovorna osoba, povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva kojeg zastupa jer je od 25. rujna 2018., u vrijeme neposredne prijeteće nesposobnosti za plaćanje obveza društva, isplatio sebi dobit iz poslovanja i prodao imovinu ispod knjigovodstvene vrijednosti.

Tako je umanjio buduću stečajnu masu tvrtke za gotovo 611.000 kuna.

Uz to, prestao je voditi poslovne knjige tvrtke, a u zakonskom roku nije podnio nadležnom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom, što je bio dužan učiniti.

Time je, uz prouzročenje stečaja, ostvario i elemente kaznenog djela povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, priopćeno je iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:30