ZLOČIN STAR 28 GODINA

DVOJICA PRIPADNIKA TO DVOR PRIJAVLJENI ZA RATNI ZLOČIN Oca i sina u Glinskoj Poljani izveli su iz kuće i ubili na poljani

 
Ilustracija
 Sergej Drechsler / HANZA MEDIA

Kriminalističkim su istraživanjem identificirana dvojica dosad nepoznatih počinitelja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koje je prije 28 godina, 23. listopada 1991. godine počinjeno u mjestu Glinska Poljana, nedaleko od Gline.

Kako ističe voditelj Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke Igor Pasanac, utvrđeno je kako su toga dana, tijekom granatiranja Glinske Poljane, iz obiteljske kuće odvedeni civili, tada 52-godišnji Franjo Marinović i njegov tada 27-godišnji sin Franjo.

Civili su najprije odvedeni u prostorije komande odreda u Glinskoj Poljani. Dvojica pripadnika odreda teritorijalne obrane Dvor, tada 38-godišnjak i 37-godišnjak, odveli su oca i sina iz komande na livadu zvanu Rabička, udaljenu oko 300 metara od asfaltne ceste, ta su ih tamo usmrtili hicima iz vatrenog oružja, pod izlikom da su navodno surađivali s hrvatskom vojskom. Ubili su ih iz osvete, jer je tijekom sukoba s regularnim policijskim i vojnim snagama Hrvatske tog dana poginuo komandir 1. odreda TO Dvor.

Tijela ubijenih oca i sina Marinović, pronađena su i ekshumirana 7. travnja 1993. godine. Dvojica osumnjičenih, danas 65-godišnjak i 64-godišnjak, nedostupni su tijelima kaznenog progona RH.

Policija je već ranije podignula kaznenu prijavu za ovaj ratni zločin protiv nepoznatih osoba. Stoga je sada, kako je rekao Igor Pasanac, policija protiv poznatih počinitelja podnijela Posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, kao nadopunu ranije podignutoj kaznenoj prijavi.

Kriminalistička su istraživanja, prema riječima Igora Pasanca, bila složena i zahtjevna, jer se zločin dogodio prije 28 godina, ali je policija upornim radom identificirala počinitelje. Policija nije objavila imena prijavljenih počinitelja jer bi to moglo otežati potragu za njima. Inače, od ukupno 41 kaznenog djela ratnog zločina, koliko je lani prijavljeno u Hrvatskoj, čak 13 takvih djela ili oko 30 posto, prijavljeno je iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:31