PODIGNUTA OPTUŽNICA

Dvojica Šveđana, Khabat i Abdul, kod Rakovice uhvaćeni u krijumčarenju ljudi: ‘Tu smo turistički‘

Ovaj primjer zorno prikazuje koliko je razgranata i unosna mreža krijumčarenja ljudi

Ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Dvojica švedskih državljana istočnjačkog porijekla, hotelijersko-turistički prvostupnik Khabat C. (37) rođen u Siriji i kuhar Abdul Ibrahim M. (41), rođen u Jordanu, uhvaćeni su u Grabovcu Drežničkom u krijumčarenju šestero turskih državljana koje su prevozili u Opel Corsi pa je Općinsko državno odvjetništvo protiv njih podiglo optužnicu. Oni su se pravdali da su u Hrvatsku došli turistički, malo upoznati zemlju pa bi se onda vratili kući i naredne godine dovezli obitelji na ljetovanje. Kako bi bolje upoznali Hrvatsku, u Zagrebu su iznajmili Corsu.

U jednom trenutku njihov zajednički prijatelj Akram je čuo da su u Hrvatskoj pa ih je nazvao da mu prebace članove obitelji s bosanske granice do Rijeke. Akram je, kažu, imućan, ima svoj supermarket u Švedskoj pa im je obećao da će im dati 1000 eura za uslugu. Oni su otišli po njih, pokupili ih, i nakon polusatne vožnje, zaustavila ih je policija. Nisu znali da rade nešto nelegalno. Tako je otprilike izgledala njihova verzija događaja.

No, policija im je u mobitelima pronašla vrlo iscrpnu korespondenciju s krijumčarima te je jasno da su znali da se upuštaju u prevoženje ilegalnih migranata iz Turske. Zanimljivo, oni očito nisu računali da je obitelj koju im je Akram spomenuo tako mnogobrojna te ih nisu uspjeli sve potrpati u mali automobil. Zato je drugookrivljeni Abdulah ostao u Grabovcu Drežničkom na autobusnoj stanici, namjeravajući dalje autobusom, dok je Khabat prevozio migrante. Nakon što su Khabata zaustavili na cesti, umjesto autobusa, policijska kola pokupila su Abdula. Jedan od ispitanih Turaka koje su prevozili kazao je da su iz Istanbula avionom došli do Sarajeva, odakle su ih nepoznati ljudi prevezli do granice s Hrvatskom, te su onda ilegalno ušli u RH.

Na dogovorenoj GPS lokaciji trebao ih je čekati prijevoz. Dočekala ih je Corsa i u njoj dvojica muškaraca, Khabat i Abdul. Tužiteljstvo, dakako, nije povjerovalo njihovoj verziji događaja. Ovaj primjer zorno prikazuje koliko je razgranata i unosna mreža krijumčarenja ljudi, ali i koliko su naivne "mule" koje se upuštaju u šverc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:48