ŠOKANTAN ZLOČIN

Dvostrukom ubojici 40 godina zatvora, njegov brat: ‘Oduzeli su mu očinstvo. To ne gleda nitko‘

Na 40 godina zatvora osječki Županijski sud nepravomoćno je osudio Andriju Drežnjaka
Andrija Drežnjak
 Ivan Perić/Cropix

Andrija Drežnjak (62) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora za ubojstvo Blaženke Poplašen (49) i Ivana Pavića (35), socijalne radnice i pravnika u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Odluka je to sudskog vijeća kojim je predsjedao sudac Davor Mitrović.

Zločin se, podsjetimo, dogodio 9. srpnja 2019. godine kada je Drežnjak koji je bio štićenik Centra, a Poplašen njegova skrbnica s ilegalno kupljenim pištoljem na đakovačkoj tržnici, ušetao u zgradu Centra gdje je, inače, svakodnevno dolazio. Zaštitaru nije bilo ništa sumnjivo, a onda je počeo krvavi pir.

Prvo je otišao u ured Ivana Pavića gdje se zadržao u kraćem razgovoru s njim i socijalnom radnicom Ljubicom Zovko, a potom se ustao i nesretnom Paviću iz blizine ispalio hitac u glavu. Zatim je otišao u ured u kojem je radila Poplašen te je i njoj pucao u glavu iz blizine. Socijalna radnica je od težine ozljede na mjestu preminula, dok je Pavić životnu bitku izgubio deset dana poslije u KBC-u Osijek.

image
Andrija Drežnjak
Ivan Perić/Cropix

Optužnica je Drežnjaka teretila da je oba teška ubojstva počinio ''na podmukao način iz bezobzirne osvete neopravdano i neutemeljeno smatrajući da mu je kod prijepisa kuće s oca na njega počinjena nepravda.'' Neutemeljeno je, naime, smatrao da mu Poplašen i Pavić planiraju preoteti kuću, iako su oni učinili sve što su trebali kako bi kuća bila prenesena u njegovo vlasništvo, što su u konačnici i ostvarili. No, Drežnjaka je, čini se, netko uvjerio u suprotno.

On se, inače, na početku suđenja izjasnio kako se smatra krivim, a onda je to kasnije promijenio kazavši da se ipak ne smatra krivim i da bi želio da mu se suđenje ponovi. Njegov odvjetnik Jurica Jurić smatrao je da je Drežnjak raspravno nesposoban, no sudski vještak psihijatrijske struke prof. dr. Ivan Požgain, koji je nad njim obavio dva vještačenja, dao je mišljenje kako nema zapreka za ovo suđenje i da je optuženik sposoban za raspravu. Njegovo svjedočenje, inače, bilo je prilično konfuzno i nesuvislo.

image
Andrija Drežnjak
Ivan Perić/Cropix

- Iz psihijatrijskog vještačenja utvrđeno je da ste u trenutku počinjenja kaznenog djela bili ubrojivi te da niste imali psihotična ponašanja. Oba kaznena djela pripremili ste i osmislili s jedinim ciljem da žrtve lišite života i to iz bezobzirne osvete vjerujući da su žrtve nešto učinile na vašu štetu. No, iz svih izvedenih dokaza jasno je da su oni postupali, ne samo po zakonski propisima, nego isključivo u vašu korist – rekao je sudac Mitrović u kratkom obrazloženju presude.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević izjavio je kako je presuda primjerena i da je zadovoljan kao tužitelj „ali kao čovjek to ne mogu reći, jer je ovo velika tragedija.“

image
Andrija Drežnjak
Ivan Perić/Cropix

- Kao što sam rekao i u raspravi, optuženi Drežnjak jest bio sam na optuženičkoj klupi, ali sigurno nije jedini krivac. Do ovoga je došlo kao rezultat puno propusta i općenito zapuštene situacije u društvu – kazao je Kraljević, a izjavu za javnost dao je Drežnjakov brat blizanac Marijan...

- Zakon je zakon. Zašto ga oni ne poštuju? Nitko ne zna zašto ih je on ubio. Oduzeli su mu očinstvo. To ne gleda nitko. Samo kriv je, kriv je. Pa, to da sam ja bio, ja bih drugačije. Napravio bi ja raspored po svome. Ja bih rekao: Ubijte me. Meni žao nije. Ja sam se tog kruha najeo. Oni se nisu još, ove glave što su ostali živi, najeli... – kazao je Marijan Drežnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:43