ZAVRŠIO IZA REŠETAKA

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: OVO JE TALIJANSKI MAFIJAŠ KOJI JE NA SILVESTROVO UHIĆEN U ZAGREBU! Specijalci s dugim cijevima doveli dilera (72) na sud

 
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Nakon što je jutros Jutarnji prvi objavio kako je u Zagrebu na Silvestrovo uhićen član zloglasne talijanske bande Claudio D’Este (72), danas se o njegovom uhićenju oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova.

"U Zagrebu je na Staru godinu uhićen talijanski državljanin (1946.), pripadnik kriminalne organizacije kojega Italija traži radi izvršenja 10-godišnje zatvorske kazne zbog preprodaje velike količine heroina i kokaina", izvijestio je danas MUP.

Policijski službenici za ciljane potrage iz Ravnateljstva policije (FAST tim Hrvatska) uhitili su ga temeljem europskog uhidbenog naloga Republike Italije. Uhićenik je predan pritvorskom nadzorniku, a odgovarajuća pismena policija je predala nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici radi daljnje procedure.

Kako smo ranije objavili, D’Este (72) je odlučio Silvestrovo provesti u središtu Zagreba, s obitelji i rođacima. No, zahvaljujući zagrebačkim policajcima i njihovim talijanskim kolegama iz Venecije i Trsta, umirovljeni, okorjeli recidivist s tjeralice ušao je u 2019. godinu u lisicama, i to u policijskoj postaji!

Naime, pred njim je 10 godina, tri mjeseca i 16 dana zatvora koje mora odslužiti zbog kriminalnih grijeha iz prošlosti, točnije šverca narkotika. Zahvaljujući njemu u talijansku regiju Veneto “slijevale” su se velike količine kokaina, ali i heroina.

Bio je među vodećim dilerima u toj mafijaškoj organizaciji koja je pod vodstvom Felicea Maniera, zvanog Anđeosko lice, opskrbljivala taj dio Italije drogom iz inozemstva.

D’Este je prvi put uhićen 1976. godine zbog šverca i posjedovanja oružja.

Nakon toga se od 1981. do 1989. godine posvetio nadasve unosnom narkobiznisu - nabavljao je kokain i heroin iz inozemstva. Droga ga je stajala spektakularnog uhićenja 1991. a u zatvoru se zadržao svega šest mjeseci nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Bilo je razdoblja kad je poslovao i u Hrvatskoj. Upućeni u problematiku kažu da je vodio casino u Novigradu istarskom. Ali ta sloboda nije dugo potrajala. Jer 1997. ponovno je pao zbog međunarodne trgovine kokainom na graničnom prijelazu. Dok je bio u pritvoru, venecijanski i tršćanski sudovi okončali su nekoliko postupaka protiv njega te mu je izrečena jedinstvena kazna od 17 godina i 10 mjeseci.

Zahvaljujući povlasticama, djelomičnim smanjenjima kazni, pomilovanju, ali i sporosti pravosuđa u potvrđivanju nekih od sankcija, u travnju 1999. pušten je ranije na slobodu iz zatvora u Padovi. Iako su ostale kazne postale pravomoćne već 2000. godine, Claudiju D’Esteu moglo se staviti “soli na rep”. Postao je nedostupan organima gonjenja.

Navodno se otada skrivao u Hrvatskoj, a unazad jednog desetljeća skrasio se na Kajzerici sa suprugom Snježanom koju je upoznao u vlastitom casinu u Istri. Samo 10-ak sati prije nego što će otkucati ponoć na Silvestrovo, uhićen je. Kod sebe je imalo lažne talijanske dokumente pa samim time nije za isključiti da je imao i dalje razne pomagače koji su mu, na različine načine, pomogli u bježanju.

Carlo Mastelloni, glavni tršćanski tužitelj koji je vodio opsežnu akciju, nakon svega zadovoljno trlja ruke jer za njega je “D’Este kriminalac koji je trgovinom drogom narušio zdravlje nekoliko generacija”.

Stanovnici Kajzerice uhićenje Talijana s nevjericom komentiraju jer im se nije činio kao netko tko iza sebe ima kriminalnu prošlost. O njemu, iskreno će, baš puno i ne znaju iako im je u susjedstvu od 2007. godine.

Srđan Vrančić / CROPIX
Zgrada u kojoj je živio uhićeni talijanski državljanin

- Tu u našem susjedstvu živi sa suprugom i kćeri tinejdžericom. Imaju i retrivera s kojim odlaze svakodnevno u šetnje. Za razliku od Snježane koja ima agenciju za nekretnine, Talijan kao da nije radio ništa. Čak mu ni ime ne znamo. S njim smo samo na ‘bok’. Slab je s hrvatskim. No, znate kako se kaže: O susjedima sve najbolje - kažu za Jutarnji susjedi hrvatsko-talijanskog bračnog para. Nikome se ta obitelj nije učinila posebnom. Svojim ponašanjem nisu odskakali od ostalih.

- Ne mogu vjerovati da se taj čovjek bavio ičim a kamoli da je opasni kriminalac. Flegma je tip, šepa tj. malo otežano hoda. Diler drogom? Pa on je umirovljenik. Šta da vam kažem, ponaša se i izgleda kao onaj klasični Talijan - mišljenja je druga susjeda.

Inače, D’Este je bio član bande koja je od droge tjedno zarađivala i do 30.000 eura. Za komunikaciju nisu koristili mobitele, nego druge metode, a u gradovima su opijate raspačavali skuterima. Dobar dio narkotrgovine išao je preko Hrvatske. Kokain je iz Kolumbije u Italiju dolazio preko Lijepe naše, a heroin iz Turske preko Hrvatske je pronalazio put za talijansko tržište.

Ne bi li pustio “jače” korijenje, tijekom rata Maniero se, prema pričanjima, oženio s Riječankom kako bi dobio državljanstvo.

Claudio D’Este do daljnjega ostaje u pritvoru. Hoće li se usprotiviti izručenju Italiji pa će se postupak otegnuti, ili će ipak pristati na izručenje svjestan “plaćanja” svojih grijeha, još nije poznato. Njegova životna družica Snježana zaprepaštena je okolnostima u kojima se našla zadnjeg dana prošle godine.

Na upit je li znala kakvu prošlost ima Claudio D’Este i da se zapravo, ako je suditi prema tvrdnjama talijanskih kriminalista, skrivao više od desetljeća rekla nam je samo: “Nemam komentara. Baš nikakvog komentara nemam”.

Velika Gorica, 020119.
Zupanijski sud
Claudio D Este pod policijskom pratnjom izlazi sa Zupanijskog suda u Velikoj Gorici.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Uhićenje obavio FAST tim Hrvatska

Claudia D’Estea u Zagrebu su uhitili policijski službenici za ciljane potrage iz Ravnateljstva policije (FAST tim Hrvatska).

Podsjetimo, hrvatski MUP je sredinom prosinca 2018. preuzeo predsjedavanje nad europskom mrežom ENFAST (European Network Fugitive Active Search Teams) koja okuplja operativne eksperte 28 zemalja članica EU, trećih zemalja i partnerskih agencija kao što su Europol, Interpol i US Marshal Service, koji se bave traganjem, lociranjem i uhićenjem najtraženijih bjegunaca.

Mreža je ustanovljena 2010. na prijedlog belgijske policije, koja je do 2015. vodila predsjedavanje. Od 2015. do 2016. predsjedavanje je vodila njemačka policija , a 2017. i 2018. nizozemska policija.

"Temeljem dosadašnjih izvrsnih rezultata i aktivnog sudjelovanja u radu ENFAST grupe i rezultatima međunarodne operativne suradnje, razmjene informacija, lociranja i uhićenja najtraženijih bjegunaca, predsjedavanje je ponuđeno policiji Republike Hrvatske za vremenski period 2019. i 2020. godine", izvijestio je MUP u prosincu.

ENFAST financira Europska komisija i jedna je od njenih prioritetnih ekspertnih mreža za vođenje operativne politike, unaprjeđenja rada i treniranja policijskih službenika koji se bave ciljanim traganjem za bjeguncima, novim tehničkim, taktičkim i metodološkim načinima lociranja, tehničkim novitetima koji pomažu u lociranju i uhićenju najtraženijih bjegunaca, globalnim prijetnjama koje se pojavljuju i mogućnostima borbe sa novim pojavnim oblicima.

"Sastavljen je od FAST (Fugitive Active Search Teams) jedinica iz cijele Europe. Eksperti koji neposredno ciljano tragaju za najtraženijim bjeguncima, razmjenjuju informacije i obavijesti te aktivno surađuju u provođenju složenih predmeta. Suradnja je vrlo uspješna, a u posljednjih osam godina rezultati lociranja i uhićenja su u porastu kao i proširenje s novim zemljama članicama", ističu u MUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:08