KRIMINAL

EKSKLUZIVNO: NARKOBOS SA ŠESTINA Skriven iza niza lažnih imena iz svoje vile u Zagrebu organizirao je šverc kokaina iz Južne Amerike

 
Letić je bio član kriminalne skupine Michaela Dokovicha
 Željko Puhovski / CROPIX

Osoba s više identiteta, o kojoj je New York Times 2003. pisao kao o kriminalcu povezanom s albansko-jugoslavenskim podzemljem osumnjičena je da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodila organizaciju za krijumčarenje kokaina.

Prema sumnjama USKOK-a, krakovi te organizacije protezali su se od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije, a u njezinu razbijanju surađivale su policije najmanje šest država.

Novac u autu

Michael Dokovich (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio nebrojeno puno imena. Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog stoljeća kao Michael Dokovich i Michael Bugatti. Kada se 1994. na Floridi oženio s kćeri tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Michael Illyriani.

U posljednje je vrijeme koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin. Dokovich je već dva mjeseca u zatvoru u Švicarskoj. Uhićen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je netom prije privatnim mlažnjakom dopremljena iz Južne Amerike.

Sada je pak, u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizirana istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili s nizom institucija diljem svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći.

Istražitelji su snimili zaista svašta: od privatnih mlažnjaka za koje su radi prikrivanja pošiljke kokaina krijumčari unajmili pravu stjuardesu i ukrcali prave putnike, preko luksuznih Mercedesa koji su u zavarenim podvožjima imali po milijun eura do posjeta južnoameričkih sicarija koje su Dokovich i njegovi suradnici pozvali na izlet te im pokazivali noćni život Zagreba.

Zagreb, 160719.
Mlinovi 166.
Kuca velikog krijumcara droge koji je uhvacen u Svicarskoj.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Vila u Mlinovima u kojoj je narkobos živio

Osim Dokovicha, USKOK je za pripadnost navodnoj skupini osumnjičio još sedam osoba. Među njima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kojega USKOK sumnjiči da je Dokovichu u policijskom sustavu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovich koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući si nove identitete.

18 milijuna eura

Dokovich, češki pilot Aleš Sokolik i Silvijo Beljević iz Velike Gorice pali su u Baselu kada su u jednoj podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina. Dražen Letić i Dokovicheva djevojka Nevenka Čuturić uhićeni su 13. srpnja u Srbiji. Njezin brat Siniša Čuturić zasad je jedini nedostupan i za njim je raspisana tjeralica.

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj su uhićeni Lešić te Pero Šarac zvani Pjer (47), muškarac kojega USKOK sumnjiči da je bio kontakt-osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike. Tijekom 2018. Šarac je u tri navrata odlazio u Južnu Ameriku, a u ožujku ove godine organizirao je boravak u Zagrebu za dvojicu državljana Kostarike, od kojih se jednog u toj zemlji povezuje s brutalnim mučenjem i ubojstvom jednog jamajkanskog kriminalca.

Njihov boravak u Zagrebu te sastanak s Dokovichem u jednom zagrebačkom hotelu policija je tajno snimila. Krijumčarenje je, pak, bilo, prema zaključcima istrage, organizirano privatnim mlažnjakom za čije je pilotiranje bio angažiran češki pilot Sokolik, i to tako da je organiziran komercijalni let za putnike pri čemu su zbog vjerodostojnosti čak unajmili stjuardesu.

Zagreb, 160719.
Mlinovi 166.
Kuca velikog krijumcara droge koji je uhvacen u Svicarskoj.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Vila u Mlinovima u kojoj je narkobos živio

Zrakoplov s putnicima - i 600 kilograma kokaina - poletio je iz Urugvaja najprije za Nicu u Francuskoj, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, da bi zatim produžili do Basela u Švicarskoj gdje su istovarili drogu. Međutim, tamo su upali u zasjedu. Osim kokaina vrijednog oko 18 milijuna eura, i Dokovich i suradnici završili su u rukama švicarske policije. Policija je već imala nekoliko pokušaja presretanja pošiljki.

Lani u listopadu na graničnom prijelazu na Bregani, nakon što je policijski pas počeo reagirati na vozilo, zaustavljen je Mercedes B 200 francuskih oznaka u kojemu su se Siniša i Nevenka Čuturić iz Antwerpena vraćali u Srbiju. Međutim, umjesto kokaina, u zavarenom podvožju luksuznog vozila policajci su pronašli milijun eura uredno zapakiranih u snopove.

Novac je oduzet, a Čuturići su samo prekršajno kažnjeni i pušteni na slobodu, ne znajući da ih je policija nastavila tajno pratiti. Policajci su snimili kako Dokovich govori da je dotad već imao “20-30 takvih transporta”. Budući da je akcija provedena na osnovi inicijalnih hrvatskih podataka, čini se da će i predstojeći kazneni postupak biti proveden u Hrvatskoj.

Naime, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je svim osumnjičenicima istražni zatvor, pa tako i Dokovichu i ostalima koji se nalaze u pritvoru u Švicarskoj. Na osnovi te odluke Hrvatska će vjerojatno ubrzo zatražiti njihovo izručenje.

Skimmeri

Dokovichevo se ime već skoro dva desetljeća nije pojavljivalo u medijima, no prije toga su ga američki mediji spominjali kao ozbiljnog kriminalca. New York Times je 2003. pisao o njemu kao o osobi koja se među prvima u SAD-u počela baviti računalnim prijevarama uz pomoć skimmera na bankomatima, opisali su ga kao osobu koja je nekoliko puta u SAD-u bila kazneno procesuirana te joj je određen izgon. Usprkos svemu, stalno se ilegalno vraćao u zemlju dok ga ponovno ne bi uhvatili.

“Vjeruje se da je prvi put u zemlju ušao 1981., a u ranim 90-ima federalne vlasti povezale su ga s albansko-jugoslavenskom kriminalnom organizacijom. U vladinim sudskim dokumentima navedeno je da se grupa smatra odgovornom za seriju ozbiljnih zločina, poput podmetanja požara, prevara s osiguranjem, bankovnih prevara, velikih krađa pošiljki, trgovanja drogom i sofisticiranih pljački draguljarnica”, napisao je o Dokovichu New York Times, navodeći kako se na Floridi Dokovich oženio s kćeri lokalnog policajca kojoj se predstavljao kao međunarodni poduzetnik.

Zagreb, 160719.
Mlinovi 166.
Kuca velikog krijumcara droge koji je uhvacen u Svicarskoj.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Vila u Mlinovima u kojoj je narkobos živio

Nakon uhićenja 1992. na Floridi Dokovich je navodno pušten jer je s tužiteljstvom dogovorio pokajništvo, ali ispalo je da ih je prevario. Kako su New York Timesu ispričali neimenovani dužnosnici, Dokovich je nudio podatke o albanskoj mafiji, ali tužiteljima je dao podatke o nekim manjim kriminalnim grupama, ne otkrivši im apsolutno ništa.

Ubrzo nakon toga izgnan je iz SAD-a. No, krajem 90-ih ponovno se ilegalno vratio s drugim identitetom, ali i novim kriminalnim poslovima - skimmerima za bankomate. Sumnja se da je Dokovich tada prilično novom metodom američkim građanima s računa skinuo oko 3,5 milijuna dolara. No, ubrzo se našao na meti američke Tajne službe te je ponovno završio u američkom zatvoru.

Svi identiteti Iljmije Frljučkića

  • Michael Dokovich (60), zvan Majk ili Majkl
  • Rođen je u Podgorici u Crnoj Gori kao Iljmija Frljučkić
  • U SAD-u je 90-ih koristio ime Michael Illyriani

Početkom 2000-ih koristio je imena:

  • Michael Dokovich
  • Michael Bugatti
  • Proteklih godina koristio se imenom Živko Jović, s krivotvorenim ispravama BiH
  • Lani je u Hrvatskoj uspio stvoriti lažni identitet na ime Radovan Trzin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 12:57