RAZOTKRIVAMO ODNOS ŠEKSA I UDBE

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: NEPOZNATI DOSSIER NAJDUGOVJEČNIJEG HRVATSKOG POLITIČARA Jugoslavenska tajna služba imala je na vezi Vladimira Šeksa

 

Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno donosi dokumentaciju iz koje proizlazi da je Vladimir Šeks bio na operativnoj vezi s jugoslavenskom Službom državne sigurnosti.

Bilo je to prije više od 43 godine, davne 1974. godine. Tadašnji osječki advokat Vladimir Šeks, koji je tri godine ranije izbačen iz javnog tužiteljstva i iz partije, došao je u stan svoje klijentice Smilje Bagarić u Valpovu. Zastupao ju je u sporu oko stana s valpovačkim poduzećem Izgradnja. Tom prilikom u stanu je bio i njezin 18-godišnji sin Zlatko Bagarić.

Što se u stanu događalo i o čemu se vodio razgovor, zabilježeno je u dokumentima Službe državne sigurnosti pohranjenima u Hrvatskom državnom arhivu. Prema tim dokumentima, tog su dana u isto vrijeme kada i Vladimir Šeks, na razgovor kod Smilje Bagarić došla i “dva druga” iz SDS-a. No, jedni druge nisu vidjeli. Nema ni podataka da bi ti drugovi čuli ili snimili razgovor između Šeksa i članova obitelji Bagarić. Ali postoji službena zabilješka SDS-a u kojoj je prezentiran sadržaj razgovora u stanu Smilje Bagarić.

Šeks je nakon tog susreta ima još sastanaka s 'sumnjivcem', a informacije koje je dao jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti dovele su do otvaranja početne operativne obrade nad Bagarićem.

Među dokumentima se nalazi i rukom pisana bilješka pod naslovom Od 'Kolege', od 21. 6. 1974., a u kojoj se navode imena određenih emigranata....

Vladimir Šeks je za Jutarnji potvrdio da ga je SDS bez njegova znanja zaveo pod kodnim imenom 'Kolega', ali da nije išao nikoga prijaviti, već da je, štiteći sebe, pokušao spriječiti klopku koju su mu namještali pripadnici jugoslavenske tajne službe.

KOMPLETNU PRIČU I ŠEKSOV ODGOVOR PROČITAJTE U NEDJELJNOM JUTARNJEM, A U PONEDJELJAK DONOSIMO TRANSKRIPT RAZGOVORA ŠEKSA I AGENTA SDS-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 06:48