StoryEditor
LIKVIDACIJA BANKARA

EKSKLUZIVNO: OVO JE TOMISLAV VIKTOR BASA, OSUMNJIČENIK ZA UBOJSTVO IBRAHIMA DEDIĆA! Policija ga je dugo čekala da uđe u Hrvatsku

 
Tomislav Viktor Basa
 Marko Todorov / CROPIX

Tomislav Viktor Basa (49), državljanin Nizozemske, Švicarske i Hrvatske, osumnjičen za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića koje se dogodilo 1999. godine, doveden je u četvrtak na ispitivanje u prostorije Državnog odvjetništva u Selskoj ulici. Tamo je, kako doznaje Jutarnji, bio oko pola sata.

Oko 17 sati Basa je sproveden na Županijski sud u Zagrebu gdje mu je oko sat vremena kasnije određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Na sud je stigao i Basin odvjetnik Ivan Krnić koji pritom nije htio ništa komentirati. Došla je i zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Dunja Pavliček.

Kako smo doznali, tužitelji su tražili pritvor samo po jednoj osnovi, opasnosti od bijega, s obzirom da Basa ima trojno državljanstvo pa bi odlaskom u neku od dviju drugih država čije dokumente ima mogao postati trajno nedostupan hrvatskim pravosudnim vlastima.

 

Policija je čekala nekoliko godina da Basa dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je 3. srpnja daleke 1999. na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Ibrahima Dedića.

Voditelj službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tijekom kojeg je proveden veći broj "izvidnih i dokaznih radnji" te vještačenja, među kojima i biološko.

Uhićeni osumnjičenik je po njegovim riječima zadnjih desetak godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio "ključ priče". Osnova sumnje potvrđena je kroz vještačenja koja su provedena u posljednja 24 sata, rekli su u policiji, objasnivši da je jedno imati operativna saznanja koja na nešto upućuju, a drugo dokaze.

 - Ne možemo reći da je vrijeme najbitniji faktor, čekao se način, dokaz, osnovana sumnja, mogućnosti, alati da bi se sve privelo kraju što konkretnije i što čvršće - rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Policija je potvrdila da je na određenoj razini surađivala sa zemljama u kojima se osumnjičeni nalazio, ali iz taktičkih razloga ne do kraja jer je dolazak osumnjičenika bio ključan.

 

Uhićen je par dana nakon što je došao u Hrvatsku, gdje ima rodbinu. U četvrtak je predan pritvorskom nadzorniku, uz posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu.

Policija je isprva uhitila dvije osobe, ali za drugu nije potvrđena sumnja da je sudjelovao u Dedićevu ubojstvu. Osumnjičeni 49-godišnjak od ranije nije imao policijski dosje, a policija traga za još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja.

Policija nije željela govoriti o detaljima pa je ostalo nepoznato koji je trag nakon više od 20 godina doveo do osumnjičenika, što je motiv ubojstva i je li riječ o plaćenom ubojici.

 - Mogu reći da policija cijelo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, da su se cijelo vrijeme prikupljala saznanja koja su se dodatno provjeravala i razrađivala tako da se razradom jednog prikupljenog saznanja došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja - rekao je Petrović.

Oružje kojim je u 51. godini ubijen vlasnik Promdei banke još nije pronađeno pa policija nastavlja istraživanje u tom smjeru iako očekuju da će to zbog proteka vremena biti teško. No, u policiji kažu da imaju dovoljno dokaza protiv 49-godišnjaka jer u suprotnom u jednom takvom ozbiljnom kaznenom djelu ne bi sumnjičili konkretnu osobu. Kad su ga suočili s konkretnim dokazima reagirao je prilično hladno, a branio se šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 05:35