MINIMALNA KAZNA

EKSKLUZIVNO Svećenik PEDOFIL iz Zagreba: Da, kriv sam. Idem u zatvor na 12 mjeseci

Skinuo je 3000 fotografija gole djece s interneta i zbog toga će biti 356 dana u zatvoru

Godina dana bezuvjetnog zatvora kazna je na koju se s tužiteljstvom nagodio Mladen Kožina, 60-godišnji župnik župe Presvetog Srca Isusova, kojeg se teretilo da je tri godine, od početka 2007. do početka 2010., s interneta na svoje računalo skinuo 3000 snimaka dječje pornografije .

S obzirom na to da je postignuta nagodba, presuda je postala pravomoćna, a Kožina će na odsluženje kazne biti upućen u roku od mjesec dana. Prije toga proći će dijagnostički pregled jer, kako smo doznali, boluje od dijabetesa.

Uhićen u listopadu

Prema optužnici, Kožina je skidao fotografije obnažene djece ili maloljetnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju, a uhićen je u listopadu prošle godine u sklopu velike antipedofilske ackije kodnog naziva Oliver koju je pokrenuo britanski Scotland Yard. Tada su još bili uhićeni Ante Šojat (69) te još 23 osobe iz Hrvatske za koje se sumnjalo da su skidale ili posjedovale pedofilske sadržaje. Policija je pretražila 28 domova, oduzela nekoliko desetaka računala, stotine memorijskih kartica te nekoliko tisuća CD-ova i DVD-ova.

I prije nego što je policija službeno objavila da je uhićen, zagrebačka Nadbiskupija dekretom je udaljila Kožinu s mjesta župnika u župnoj crkvi u sklopu bolnice Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. Upravo je Nadbiskupija, koja je informaciju o istrazi dobila 12. listopada 2010. godine, objavila i njegov identitet. Akcija Oliver, za koju su informacije došle iz Londona, bila je najveća nakon Sledgehammera (Malj) 2008., kada je bilo 187 osumnjičenih koji su pristupali stranici smještenoj na hrvatskom web provideru na kojoj je bilo stotinjak fotografija golih djevojčica mlađih od 18 godina.

I trogodišnja djeca?!

U akciji Oliver bilo je nekoliko osoba uhićenih i u Bosni i Hercegovini na području Brčkog, a na web stranici su bile i fotografije seksualno iskorištavane djece. Navodno su razmjenjivane čak i fotografije na kojima su bila trogodišnja djeca.

Nakon uhićenja, svećenik Kožina pušten je da se brani na slobode, a Šojatu je bio određen pritvor od mjesec dana. Prema navodima iz kaznene prijave, svećenik nije samo pristupao serveru na kojem su bile fotografije i pregledavao ih, već ih je pohranjivao na svoje računalo koje mu je policija oduzela. Cijela akcija prošla je prilično diskretno tako da za nju nisu znali ni njegovi susjedi.

O pojedinostima nagodbe jučer se nisu mogle dobiti pobliže informacije, osim potvrde da se tužiteljstvo nagodilo s Mladenom Kožinom. Činjenica da je dobio minimalnu zatvorsku kaznu ukazuje na to da je tužiteljstvo smatralo kako će se i njome postići svrha kažnjavanja. U ovom slučaju, s obzirom na to da se optuženi dogovarao s tužiteljstvom o vrsti i visini sankcije, sud je samo potvrdio navedeni sporazum optuženog s tužiteljstvom. Kako je riječ o maloljetnicima, pojedinosti postupka nisu bile dostupne javnosti.

Nagodba ujedno znači da se u sudskom postupku neće pregledavati ni ispitivati svjedoci, a ako bi se morale ispitivati i žrtve, to bi bilo dodatno traumatiziranje djece i maloljetnika koji su bili izloženi seksualnom zlostavljanju.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:39