KRUNSKA SVJEDOKINJA

EKSKLUZIVNO Veliki obrat nakon četiri godine: 'Na Ribnjaku sam vidjela ubojicu Frane Despića'

Despić je gledao prema meni. Tomislav Jurčić je skočio na njega, a Aleksandar Koprenica ga je ispikao...

Protiv Aleksandra Koprenice (24) ponovno će se voditi istraga o ubojstvu Frane Despića u zagrebačkom parku Ribnjak. Odluka još nije pravomoćna, ali zagrebački je Županijski sud 6. ožujka prihvatio zahtjev tužiteljstva za obnovu postupka protiv Koprenice o tučnjavi koja se odvijala s 15. na 16. ožujka 2008. kada je na smrt izboden Despić.

Nije bila ispitana

Tužiteljstvo je pronašlo krunsku svjedokinju, djevojku T. D. koja je te kobne noći bila u Kopreničinu društvu i koja nije bila ispitana tijekom prijašnje 20-mjesečne istrage što je obustavljena pravomoćnim rješenjem od 5. studenoga prošle godine.

Ta je svjedokinja svoj iskaz dala 18. siječnja u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu i nakon toga je tužiteljstvo podnijelo zahtjev za obnovu postupka jer je njezin iskaz novi dokaz koji je tužiteljstvu bio argument da zatraži novu istragu, čemu je i udovoljeno 6. ožujka.

Nova svjedokinja bila je u društvu kojemu je pripadao i Koprenica. - Bila sam s prijateljima na piću na Zrinjevcu. Željko Feigl me pozvao u park na Ribnjaku da se pridružim slavlju, pa sam s Denisom, Vedranom i Tomislavom otišla oko 8 sati. U Željkovu je društvu bio Aleksandar Koprenica s još dva prijatelja. U jednom trenutku prišla im je skupina mladića u čijem je društvu bio i jedan niski, crni dečko koji je izgledao kao dijete, a svi su bili naoružani palicama. U jednom se trenutku Tomislav Jurić okrenuo prema tim dečkima i pitao ih u šali: ‘Ej, dečki, šta ima?’ Oni su reagirali tako da su ga udarili, pa je izbila tučnjava. Vidjela sam da onaj niski dečko gleda prema meni i imala sam osjećaj da će me napasti. Tada je Tomislav Jurčić skočio na njega i omeo ga u toj namjeri, a u svemu tome je Aleksandar Koprenica ispikao tog dečka. U tom su se trenutku napadači razbježali, a dečki iz mog društva su potrčali za njima. Uočila sam Aleksandra Koprenicu kako nešto baca u smeće, sjeda na bicikl stavljajući ruksak na leđa i odlazi. Vidjela sam još jednog dečka, osim onoga koji je smrtno stradao, koji je bio naslonjen na drvo u nekom čudnom položaju. Bio je ozlijeđen i kada smo mu ja i prijateljica htjele pomoći, viknuo je: ‘Nemojte! Nemojte!’ Hlače su mu bile krvave, pa mislim da je Aleksandar i njega piknuo - ispričala je krunska svjedokinja.

Nitko nije imao nož?

Iz njezina iskaza, navodi tužiteljstvo, ne proizlazi da je itko od njezinih prijatelja imao nož ili nekakvo slično sredstvo te večeri, niti su inače hodali naoružani i zato je sigurna da je jedino Aleksandar Koprenica mogao izbosti tog dečka. Dan nakon smrtonosne tučnjave razgovarala je sa Željkom i drugim prijateljima o Aleksandru Koprenici i nisu imali dvojbe da je upravo Koprenica na smrt izbo Franu Despića, rekla je T. D. u tužiteljstvu.

- Bila sam na mjestu događaja, vidjela sam trenutak izbijanja tučnjave, kao i to da je Aleksandar Koprenica nešto bacio u smeće. O tome sam idući dan razgovarala sa Željkom Feiglom, Tončijem Kušekom, Denisom Karzićem i Tomislavom Jurčićem. Oni su rekli da se Koprenica predao policiji i da je ispikao Franu Despića. I njima je Koprenica rekao da je nešto bacio u smeće. Nakon toga je tužiteljstvo zaključilo da je taj novi dokaz, iskaz T. D., kad se dovede u vezu s prijašnjim dokazima, nedvojbeno utemeljen za pokretanje nove istrage. Prema mišljenju tužiteljstva, to je relevantno za sumnju da je upravo Aleksandar Koprenica na smrt izbo Franu Despića.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:31