UNIŠTEN ŽIVOT

EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI Ispovijest profesora optuženog za pedofiliju: 'Imam podršku svih prijatelja'

Profesor ističe kako mu je već narušen ugled, uništen život, a i dovedena mu je u pitanje egizstencija

Dva i pol mjeseca nakon što je u javnosti odjeknula vijest o nastavniku tjelesne i zdravstvene kulture iz Međimurja da je bludničio nad trima svojim učenicama, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podignulo je optužnicu protiv 54-godišnjeg profesora.

Promptno je ulisičen i pritvoren te je proveo više od mjesec dana u pritvoru, a podizanje optužnice za tri kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina, ugledni profesor i atletski trener dočekao je na slobodi.

Ništa o krivici

- Svaki napis u medijima i spomen na situaciju u kojoj sam se iznenada našao, samo me dodatno ranjava. Znam da tuđe nesreće ljude hrane i da se to uvijek rado čita, ali meni nije do publiciteta. Populacija svašta priča, baš kao i djeca koja imaju maštu. I uvijek onaj jedan mililitar negativnog otrova pokopa 99 mililitara pozitivnog o meni, a vjerujte mi da imam utakmica u nogama. Ne pada mi na pamet govoriti vam da nisam ili jesam kriv. Treba tek vidjeti hoće li dokazi kojima raspolaže odvjetništvo biti relevantni za moju krivnju i hoće li optužno vijeće uopće potvrditi optužnicu - nevoljko i pun očaja rekao nam je kratko optuženi međimurski profesor tjelesnog odgoja. O samom slučaju odnosno optužbama zbog kojih mu je narušen ugled i uništen život, također, ne želi razgovarati. Učiteljevoj obitelji egzistencija je dovedena u pitanje, jer mu je i supruga ostala bez posla te školuju još uvijek jedno od svoje dvoje djece. Kućni budžet im je dotakao dno.

Na upit kako provodi dane netko tko je do prije uhićenja krajem travnja živio punim plućima i vrlo sportski od jutra do mraka u krugu ljudi, profesor uzvraća: „Pod suspenzijom sam i onemogućeno mi je raditi do okončanja postupka. Doma sam i radim kućne poslove. Jedino to mi je zanimacija i pokušavam prebroditi agoniju. Treba strpljenja i slučaj će se raščistiti, ali onda će za popravke biti kasno te napisi u novinama 'Profesor nije kriv' ni u pola neće biti čitani kao prvotni o krivnji.“ Ono što ga još više smeta je i činjenica da, unatoč prividnoj zaštiti identiteta, odnosno ne objavljivanju njegovog imena i prezimena u novinama, cijela zemlja zna o kome se zapravo radi.

Nije ovo New York

- Mjesto u kojem živim nije New York. Već je maleno baš kao i cijela regija sa vrlo malim brojem škola i profesora tjelesnog odgoja. Imam podršku prijatelja, poznanika, susjeda. Ali ta podrška je sasvim nebitna sucu koji treba donijeti pravorijek - zaključio je optuženi profesor iz Međimurja.

Njegovoj supruzi će, pak, zauvijek ostati u sjećanju 24.travanj kad su ga u 7 sati ujutro policajci samo odveli iz kuće i tjednima joj je bilo onemogućeno da ga, barem, čuje.

Ako se učitelju tijekom suđenja dokaže krivnja, prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Vježbe za razboj

Kako je sve počelo? Jedna od učenica petog razreda Osnovne škole Nedelišće ispričala je da ju je profesor na satu tjelesnog odgoja dok su radili vježbe na spravi za razboj dirao na neprikladan način. O njegovu navodnom potezu školarka se pojadala roditeljima koji su došli u školu alarmirati institucije. Čelni ljudi škole odmah su krenuli provjeravati navode, pa su početkom travnja učitelja pozvali na razgovor. Tada im je između ostaloga rekao da su se toga sata, umjesto vježbi na proboju, đaci penjali na uže ali i da toj djevojčici, koja je izvrsna gimnastičarka, nikad pomoć nije trebala već je ona često bila izdvojena kao ogledni primjer na demonstracijama.

Podijeljena mišljenja o profesoru

Optuženi učitelj je preko 30 godina u sportu, čak je svojedobno dobio i priznanje za najboljeg učitelja na državnoj razini. Pojedinci iz njegovog okruženja su podijeljenih mišljenja: i dok jedni ističu da je bio dobar i uzoran čovjek, nastavnik i susjed, drugi naglašavaju da je bilo samo pitanje vremena kad će se uprijeti prstom u njega zbog nedoličnog ponašanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:11