RUŽNA NESREĆA

Eksplozija na gliseru u Splitu: Na brodici je bilo petero Hrvata, ozlijeđenu ženu odvezli u bolnicu

Nesreća se dogodila nakon što je voditelj brodice napunio brodski spremnik benzinom, a onda upalio motor
 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Jedna osoba je ozlijeđena na Zapadnoj obali u Splitu u eksploziji na gliseru tijekom pokušaja pokretanja pogonskog stroja, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Dojava o pomorskoj nesreći u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimljena je danas, 28. srpnja u 13:17, o čemu je odmah obaviještena Lučka kapetanija Split, čiji službenici su nedugo potom pristigli na poziciju nesreće, zajedno s drugim službama nadležnima za pružanje pomoći i postupanje u pogibeljnim situacijama.

image
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
image
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Prema dostupnim informacijama iz nadležnosti splitske Kapetanije, na brodici tipa gliser boravilo je pet osoba, svi državljani Republike Hrvatske, od kojih je jedna ženska osoba ozlijeđena uslijed eksplozije u krmenome dijelu glisera.

Nesreća se dogodila nakon što je voditelj brodice dovršio postupak punjenja brodskog spremnika pogonskim gorivom (tip benzin), odnosno u trenutku pokušaja pokretanja pogonskog stroja dogodilo se zapaljenje te gotovo istovremeno i eksplozija.

Sve osobe evakuirane su s glisera, dok su ozlijeđenu putnicu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Split, u daljnje postupanje prema splitskome KBC-u.

image
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
image
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Točan razlog eksplozije utvrdit će se inspekcijskim nadzorom Lučke kapetanije Split u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koji se provodi u suradnji s policijskim službenicima.

Uvidom u brodsku dokumentaciju utvrđena je dosadašnja tehnička ispravnost plovila zastave Republike Hrvatske, u vlasništvu hrvatskog državljanina, kao i važeća dozvola voditelja brodice, koji je danas u 11 sati isplovio predmetnim gliserom iz Kaštel Gomilice prema Luci Split na ukrcaj goriva, sa svih četvero putnika na palubi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 19:08