MEĐUNARODNA AKCIJA

EKSPLOZIVNI DETALJI UHIĆENJA TROČLANE NARKOBANDE NA PLESU Došli u Hrvatsku kupiti ruske rakete zemlja-zrak, planirali ih platiti kokainom

 
 CROPIX

Američka agencija za suzbijanje droge (DEA) tijekom svoje višemjesečne istrage došla je do saznanja da teroristička skupina Ansar al-Din (AAD) povezana s Al-Qa’idom surađuje s kolumbijskim narkokartelima u nabavi raketa zemlja-zrak.

Finaliziranje akcije u suradnji s USKOK-om i hrvatskom policijom, obavljeno je prije nekoliko dana u Zagrebu kada je najprije u ponedjeljak uhićen kolumbijski trgovac drogom povezan s teroristima David Cardona (54), a dan kasnije uhićena su i dvojica njegovih suradnika koji su u Zagreb privatnim zrakoplovom dovezli “uzorak” od kilogram kokaina. Naime, ne znajući da je njihov šef već u Remetincu, dvojica kurira - državljanin SAD-a Jean Claude Okonga Landji (56) te Nigerijac Jibrail Bala Adamu (55) - u Zagreb su, prema ranijem dogovoru s Cardonom, dovezli uzorak droge kojom je trebala biti plaćena velika isporuka oružja, a koja je, između ostaloga, podrazumijevala prijenosne protuavionske raketne sustave (MANPAD) tipa Strela i Igla, zatim infracrvene naočale za noćno gledanje, veliku količinu kalašnjikova, streljivo...

Tjeralica

Ovo oružje bilo je namijenjeno upravo pripadnicima Ansar al-Dina, a u Zagrebu je trebalo biti plaćeno kokainom. Međutim, ono što Cardona i njegovi suradnici nisu znali je da su se već mjesecima nalazili pod tajnim nadzorom, najprije DEA-e, a zatim i hrvatskog USKOK-a i policije, te da im se zapravo priprema klopka. Ništa ne sluteći, najprije je u Zagreb došao Cardona, koji je nakon kratkog praćenja uhićen na osnovi američke tjeralice te je izgledno da će biti izručen u SAD.

Dan kasnije za Cardonom su doletjeli i Landji i Adamu - točno u ruke USKOK-a i policije, koji su ih očekivali. Nakon što je privatni zrakoplov pretražen uz pomoć policijskoga psa, pronađen je kilogram kokaina visoke čistoće te su Amerikanac i Nigerijac uhićeni. U srijedu navečer USKOK je protiv njih otvorio istragu zbog trgovanja drogom te im je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio jednomjesečni pritvor. Za razliku od njihova šefa Cardone, postupak protiv Landjija i Adamua vodit će se u Hrvatskoj jer su na hrvatski teritorij uvezli drogu.

Cardona se, kao što smo već pisali, ne protivi izručenju SAD-u te bi ubrzo mogao biti i izručen. Američka DEA Cardonu je nadzirala najmanje pola godine, a u srpnju ove godine u vodama ispred Barbadosa američka obalna straža presrela je brod sa 620 kilograma kokaina koje je povezivala upravo s Cardonom i njegovom grupom.

Terorizam

Tijekom istrage Amerikanci su detektirali Cardonine kontakte s radikalnim AAM-om (u prijevodu: Čuvari vjere), organizacijom povezanom s tzv. Al-Qa’idom Islamskoga Magreba (AQIM), frakcijom poznate terorističke organizacije u Zapadnoj Africi. “Čuvare vjere” je američki State Department stavio na listu stranih terorističkih organizacija 2013., a Vijeće sigurnosti vodi ih kao grupaciju “povezanu s terorističkim organizacijama”. AAM je postao ozloglašen pogotovo nakon akcija 2012., kada su njegovi članovi prilikom zauzimanja grada Aguelhoka u Maliju pobili 82 zarobljena vojnika i civila. Prema izvještajima niza medija, terorističke skupine iz Zapadne Afrike već su godinama u interesnom braku s narkokartelima iz Južne Amerike.

Ovaj neobičan savez stvoren je iz zajedničkog interesa budući da jedna od cirkularnih ruta za prebacivanje kokaina iz Južne Ameriku u Europu vodi upravo kroz Zapadnu Afriku, odnosno preko teritorija koje takve terorističke skupine kontroliraju. Južnoamerički karteli tako plaćaju teroristima reket, odnosno zaštitu za svoje pošiljke koje putuju tim teritorijem, a karteli im plaćaju u novcu, drogi ili oružju.

Britanski Telegraph je 2013. objavio nekoliko članaka upravo o suradnji jihadista i krijumčara kokaina u zapadnoj Africi, poimenice u Maliju. Premda je droga strogo zabranjena pogotovo po šerijatskome zakonu koje AAM provodi na područjima koje osvoji, prema izvještajima Telegrapha, čelnika Al-Quaide u Islamskom Magrebu, Mokhtara Belmokhtara zbog ove trgovine su već prozvali narko-islamista.

Zemlja-zrak

U ovom je slučaju, izgleda, bilo dogovoreno da AAN dobije sofisticirano oružje, a ono bi u Zagrebu bilo plaćeno kokainom. Međunardni izvještaji o naoružanim skupinama u Maliju upravo su moguću nabavku prijenosnih raketnih sustava zemlja-zrak istaknuli kao veliku opasnost. Riječ je o sustavima koji su prilično opasni i kada se njima gađaju vojni zrakoplovi, no njihova prava opasnost leži u mogućoj upotrebi za terorističke napade odnosno korištenju sustava u napadu na civilne zrakoplove koji od raketa zemlja-zrak nemaju nikakvu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:29