NA METI POREZNIKA

Elokventna majka iz okolice Zagreba, koju na Youtubeu gledaju tisuće, doznala kaznu: ‘Ovo je lijek za uroke i magije...‘

Ona negira krivnju: ‘Uplaćivani novac davala sam u turski internat u Zagrebu ili islamskom vijeću u Bosni‘

Osumnjičena podučava na svom YouTube kanalu 

 YouTube

Glava joj je uvijek omotana različitim maramama. Nekad nikabom, a nekad nosi hidžab. U prvom planu su joj oči, velike i raskošno našminkane. U fokus joj ponekad dolazi sat na lijevoj ruci te prsten na srednjaku desne. Često gestikulira kako bi sve ono što govori bilo uvjerljivije gledateljima. Ambijent u kojem se snima je kućni i smirujuć, jednobojnih zidova, a ponekad se u pozadini vide hladnjak ili slika. Ima više od 11 tisuća pretplatnika na svom YouTube kanalu i promovira Jinn catching.

Prije četiri godine zbog svojih poruka u videima nakon kojih su joj sjedali novci na račun upala je u oko Državnom inspektoratu, točnije Službi nadzora neregistriranog obavljanja trgovine i usluga, koja je 54-godišnju Mirsadu K. iz okolice Zagreba u konačnici i prijavila. Protiv nje su, naime, podnijeli optužni prijedlog zbog kršenja članka 10. st. 3. Zakona o zabrani i sprječavanju neregistrirane djelatnosti pa ju je nedavno prekršajni sudac i osudio.

Što je zapravo bio grijeh te elokventne majke troje djece koja za sebe kaže da je po struci automehaničarka bez posla i da ju djeca uzdržavaju? Ona je od 13. ožujka do 5. prosinca 2020. na adresi stanovanja, prema optužnom prijedlogu, kao fizička osoba obavljala djelatnost učenja protiv magije Jinn catching tako što je preko Facebooka i YouTube kanala raznim osobama pružala usluge navedenog učenja, a za koje su joj potom te osobe uplaćivale razne iznose putem Western Uniona.

Državni inspektorat tvrdi da dotična nije registrirala navedenu djelatnost niti je prijavila poreznim tijelima. Stoga je, nakon što su izvagani prikupljeni dokazi i njezina obrana, ublaženo novčano kažnjena sa 100 eura.

- Smatram da nisam počinila taj prekršaj jer ne naplaćujem savjete koje dajem drugim osobama. A ako mi netko da novac, ja sam ga odmah davala u turski internat u Zagrebu za dobrotvorne svrhe ili islamskom vijeću u Bosni. Zbog loših iskustava, jer sam bila prijavljena da davanjem savjeta u borbi protiv magije zarađujem, više novac ne primam. Slabog sam imovnog statusa i uzdržavaju me djeca - branila se na sudu "borkinja" protiv magije.

U jednom od videa koji je objavila u vrijeme kad se za nju zainteresirao Državni inspektorat, Mirsada K. pojašnjavala je "lijek protiv svih magija i uroka".

"...Ako imate oko vas bilo kakvu magiju ili urok, na vašem poslu pa vam ne ide, primijetili ste da vam je malo čudno... Evo kako ćete sami to. Eh da, i Alah će dragi to sve uništiti. Isti dan ćete osjetiti olakšanje. Ponovite surah fatihu 11 puta, felek 11 puta (...) 11 puta nas (...). Uzmete zatim veliku flašu od 20 litara vode. I onda puhnite u vodu. Tu vodu uzmite i pijte. I onda je stavite i u onu špricu za stakla, znate ono čime se prskaju stakla. I svaki ćošak vaše kuće pošpricajte, cijeli stan, osim WC-a i kupatila. Taj dio možete ispred vrata pošpricati na četiri mjesta. Pošpricajte i sve prozore i sva vrata. I kad se idete kupati, okupajte se i onda prvu noć litru vode podgrijte u mikrovalnoj i zalijte se po glavi i nek‘ se slijeva niz tijelo. I tako to koristiti 12 dana. Špricajte sve. Tako ćete primijetiti poboljšanje. Pomozite si sami. Ispod videa imate link i moje Facebook stranice i šaljite mi poruke. Objasnit ću vam što vam nije jasno. A svi vi koje sam imala u mojoj kući Jinn catching, ne trebate vezati onih sedam čvorova. Vi samo koristite ovu vodu i špricajte....".

Da bi se nakon poduže pauze Mirsada K. u veljači ove godine obratila ponovno svojim pratiteljima. Osim što im je obećala pojasniti zašto je nije bilo i što joj se izdogađalo, obznanila je i da je povod videu donacija zapravo "sadaka za jedno dijete od tri i pol godine kojem je prijeko potrebna operacija u Beču u Austriji".

Pa tako objašnjava pratiteljima da je to dijete, čije ime ne spominje, operaciju trebalo imati do treće godine života i da je doktor u Zagrebu sve to zavlačio.

- Doktor je nesposoban, rekao je da je operacija 50:50, išao se igrati. Alahu hvala, postoje dva brata koja rade u bolnici u Austriji. I tko god bude dao za njih sadaku, ja ću za njih učiti u cathingu. Jedan radi u toj bolnici i preko veze su dijete odveli u Beč. Dva doktora su ga pregledala. Te operacije koštaju 16.000 eura. Tko želi dati od vas sadaku za to dijete (...). Alah je tako odredio. Samo napišite na moj Facebook na onaj link, odakle god da uplaćujete. Vas koje poznam otprije, s vama ću drugačije i vi koji ste iz Hrvatske možete meni osobno donijeti novac koji ću ja onda predati tim roditeljima jer osobno poznajem i njih i dijete.

Recite okolo svojima za sadaku, ali da nikad ne govorite okolo da dajete sadaku. Drukčije ne može. Sadaka se daje Alahu s milošću. Napišite sadaka i ja ću vam dati gdje ćete uplatiti preko Westerna ili Moneygrama, za to dijete. Ja ću zauzvrat tražit da vi budete dobro. U ramazanu od prvog do zadnjeg dana, čim sjedne prva vaša sadaka, ja ću učiti i uzvratiti što je više moguće, a Alah će ukloniti vaše nevolje. Kome treba novac, zdravlje... Svaki dan za sve vas. Što god vam treba. Ja sam htjela puno videa vama snimati za sadaku, ali ne može se kad razne ku*conje svašta rade, pišu i pričaju. Kad uplatite, uslikajte uplatnicu da se vide oni brojevi i cifra te tko je uplatio iz koje države. Ne pišite ništa drugo. Ja vama neću pisati da vas Alah nagradi, nego ću to učiti - navodi u posljednjem videu Mirsada K. ponavljajući svojim pratiteljima da je sadaka zajam Alahu kroz koji će usrećiti roditelje bolesnog djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:10