PAO U PROVALIJU

Emotivni oproštaj od tragično stradalog planinara: ‘U raj ponijeli te anđeli. Zauvijek ćeš biti u našim srcima‘

Brojni hrvatski planinari, a pogotovo oni iz Ogulina, opraštaju se od nesretno stradaloga Damira Cazina

Prolaz Kamniško sedlo

 Luka Esenko/alamy/alamy/profimedia

Brojni hrvatski planinari, a pogotovo oni iz Ogulina, rodnoga grada planinara koji je u subotu stradao u stravičnom padu u provaliju u Sloveniji, opraštaju se od nesretno stradaloga Damira Cazina (37). Pasionirani penjač se na strmom dijelu poskliznuo i pao niz liticu u duboku provaliju. Pad je bio za njega koban, te je smrtno stradao na mjestu događaja.

Prema izvješću slovenske policije nesreća se dogodila oko podneva na planini Brana, točnije u Bosovoj grapi u Kamniškom sedlu, gdje je visine osvajala u tome trenutku deveteročlana skupina planinara iz Hrvatske. No, u jednom trenutku nesretni se Damir poskliznuo na strmoj padini na očigled svih te završio u ponoru gdje je, nažalost, na mjestu podlegao stravičnim ozljedama.

Policiji je prva informacija o tragediji stigla oko 12:30h, a pola sata prije toga o nesreći je obaviještena Uprava Slovenije za zaštitu i spašavanje. Vremenski uvjeti na Brani su bili zahtjevni. Prema policijskom priopćenju svi planinari u tom pohodu su imali propisanu planinarsku opremu.

- Dana 15.1.2022. s planinarenja naših Visokogoraca stigla je strašna vijest. U Kamniškim alpama tragičnim događajem zauvijek nas je napustio naš prijatelj planinar Damir Cazin. HPD Željezničar Zagreb suosjeća u velikoj boli i tuzi koja je zadesila njegovu obitelj, napisao je na web stranici Željezničara predsjednik HPD-a iz Zagreba Mladen Stanković.

Tužnom i sućutnom porukom javili su se i iz KUD-a Klek iz Ogulina, čiji je Damir bio član.

- Velika tuga obuzela je nas sve KUD-ovce, sadašnje članove i nekadašnje generacije, kada smo čuli pretužnu vijest. Napustio nas je naš dugogodišnji tamburaš, vrijedni i samozatajni, prekrasan mlad čovjek - Damir Cazin! Dugo je bio aktivni član našega društva, odsvirao brojne nastupe, veselio se s nama na brojnim smotrama, putovao s nama Europom i nebeskom visinom do Koreje. I u visinama planina, nas je tragično napustio te pokrenuo u nama brdo tužnih emocija. Svi smo u šoku, tuzi i nevjerici. Dragi Damire, u raj, uz najljepše tamburaške zvuke, ponijeli te anđeli. Plovio mirno nebeskim visinama.

U našim srcima ostat ćeš zauvijek. Iskrena sućut obitelji i prijateljima od cijelog KUD-a Klek - napisali su tužni folkloraši.

Posljednji ispraćaj pokojnika bit će u srijedu 19. siječnja u 12 sati na groblju Sv. Jakov u Ogulinu. Iza Damira ostaju neutješni roditelji i sestra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37