NAPADNUTA NORVEŽANKA

Epidemija silovanja u Dalmaciji: Od početka lipnja deset žrtava seksualnih napada

Mlada Norvežanka (17) pred oca je, nakon noćnog izlaska, došla krvava, a svega se mutno sjeća

Maloljetna Norvežanka prijavila je u noći s utorka na srijedu da je silovana u Makarskoj. Policija je odmah počela istraživati slučaj, a tijekom dana u policijske prostorije dovedena su tri mlađa državljanina Bosne i Hercegovine koje se dovodi u vezu sa slučajem.

Malo više popili

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, riječ je o trojici državljana BiH u dobi od 23, 25 i 30 godina koje je djevojka upoznala dan-dva prije događaja. Navodno su svi malo više popili, a ona je, na njihov poziv, pristala otići s njima u apartman.

Problem je što se djevojka mutno sjeća događaja, pa policiji nije mogla sa sigurnošću reći što se dogodilo, a to će i istražiteljima otežati eventualno podizanje optužnice protiv mladića. U PU splitsko-dalmatinskoj ne mogu nam reći ništa o slučaju s obzirom na to da je riječ o maloljetnoj osobi. Neslužbeno se može doznati da je riječ o 17-godišnjakinji. Ona se navodno pred ocem pojavila krvava nakon noćnog izlaska. Sporno je upravo to što je djevojka silovanje prijavila na nagovor oca, a u policijskoj praksi česti su slučajevi lažnog prijavljivanja silovanja.

Ozljede spolnog organa

Slučaj je u potpunosti preuzelo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, koje također ne daje nikakve informacije jer je riječ o maloljetnoj osobi, ali i jer se radi o silovanju, gdje se javnost u pravilu ne izvještava.

Upravo je zbog toga ostao nezabilježen podatak koji se danas mogao čuti iz izvora bliskih istrazi da je riječ o desetom silovanju na području Dalmacije u posljednjih mjesec i pol.

Poznat je samo slučaj 16-godišnje Trogiranke koja je u noći 24. lipnja tako brutalno silovana da je s ozljedama i razderotinama spolnog organa završila na operaciji u splitskoj bolnici. Podsjetimo, maloljetnica se zabavljala u jednom trogirskom kafiću i ondje srela 22-godišnjaka kojeg otprije poznaje.

On joj je ponudio prijevoz do kuće, na što je djevojka pristala. U automobilu ju je silovao, o čemu su posvjedočili i biološki tragovi pronađeni na sjedalima. Bijes javnosti tada je izazvao podatak da je napadač pušten na slobodu nakon ispitivanja, samo s mjerom zabrane približavanja žrtvi.

Silovatelj na slobodi

No, riječ je o standardnoj proceduri. S obzirom na to da je djevojka jedina svjedokinja slučaja, a nadležno odvjetništvo procijenilo je da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, tužiteljstvo zapravo nema osnove za zadržavanje silovatelja u pritvoru sve dok ne bude pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu. Zabilježen je i slučaj 38-godišnjeg “galeba” s makarske rivijere kojeg je za silovanje prijavila 33-godišnja Ruskinja.

Oboje su bili pod utjecajem alkohola, a sve se dogodilo u ranim jutarnjim satima, tako da Državno odvjetništvo nije sigurno kome vjerovati.

Makarski “galeb”, naime, tvrdi da je sve bilo na dobrovoljnoj osnovi, a moglo se čuti i kako je istražiteljima rekao da nema razloga nikoga silovati jer je “rivijera puna cura, ako neće jedna, hoće druga”.

Sinjanku prisilio na spolni odnos

Sličan slučaj dogodio se u Sinju, gdje se iz noćnog provoda krvava vratila maloljetna mještanka. Policija sakuplja informacije, no čini se da u tom slučaju ipak nije riječ o silovanju nego o nasilnom obračunu između djevojke i njezina bivšeg dečka koji je rezultirao prisilnim spolnim odnosom. Doznajemo da djevojka ne želi prijaviti napadača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:05