TUČNJAVA U BUSU

Epilog napada na vozačicu ZET-a: Starijoj djevojčici kaznena prijava, mlađa ne može odgovarati

Za slučaj napada dvije maloljetnice na vozačicu, koji je na noge podigao hrvatsku javnost, jedna od njih će i kazneno odgovarati

Za slučaj napada dvije maloljetnice na vozačicu ZET-ovoga autobusa, koji je na noge podigao hrvatsku javnost, jedna od njih će i kazneno odgovarati. Naime, zagrebačka policija je izvijestila kako je provela kriminalističko istraživanje slučaja te će protiv starije maloljetnice biti podnesna kaznena prijava zbog "zbog prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili javnu službu", a mlađa djevojčica, budući nije navršila 14 godina, ne može kazneno odgovarati. Također, o čitavom slučaju je izviješten Hrvatski zavod za socijalni rad.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad maloljetnicom i djetetom koje zbog svoje dobi nije kazneno odgovorno zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili javnu službu“ na štetu zaposlenice trgovačkog društva za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza.

Sumnja se da je 14. siječnja 2024. godine oko 18.50 sati zaposlenica trgovačkog društva koja je obavljala prijevoz putnika autobusom javnog gradskog prijevoza na relaciji Črnomerec - Gornja Bistra dolaskom do posljednje stanice relacije u Gornjoj Bistri zamolila četiri maloljetna putnika da napuste autobus, što je dvoje maloljetnika učinilo, dok je dvoje od njih to odbilo učiniti započevši verbalni sukob s oštećenom te se jedan od njih, za koje je naknadno utvrđeno da je riječ o kazneno neodgovornom djetetu, bacilo na pod autobusa te ležeći počeo nogama udarati oštećenu. Nakon što je oštećena upozorila da će zatražiti pomoć policije, oboje su izašli iz autobusa, da bi ponovno pokušali ući nakon što je oštećena parkirala autobus na polazno stajalište, a na ponovljenu zamolbu da izađu iz autobusa, verbalno su napali oštećenu te se trčeći udaljili Bistranskom ulicom u smjeru Zagreba.

Nakon što je oštećena na sljedećoj stanici zaustavila autobus, četiri maloljetne osobe ponovno su ušle u autobus kroz prednja vrata te ih je oštećena zatražila karte, a kada joj je jedna od maloljetnica na uvid dala nevažeću kartu i s obzirom da su ostali inzistirali na vožnji i ušli u autobus, oštećena je zatvorila vrata autobusa te obavijestila putnike da neće nastaviti vožnju već će o događaju obavijestiti policiju. Maloljetnica i kazneno neodgovorno dijete prišli su oštećenoj te ju počeli rukama vući za odjeću kako bi ju izbacili iz vozačevog prostora, a u isto vrijeme udarajući ju rukama i nogama po tijelu i glavi ne zadavši joj vidljive ozljede. Nakon što je dijete tijekom naguravanja stisnulo prekidač za otvaranje vrata, vrata su se otvorila te su oboje, zajedno s još dvije maloljetne osobe udaljile iz autobusa.

Od trenutka saznanja za događaj, zagrebačka policija intenzivnim je mjerama utvrdila identitet svih sudionika događaja i provela kriminalističko istraživanje.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv maloljetnice će biti podneseno Posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu, dok će se istom odvjetništvu dostaviti Posebno izvješće u svezi djeteta koje nije kazneno odgovorno. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.", izvijestili su iz zagrebačke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:56