PRESUDA U VENECIJI

EPILOG SPEKTAKULARNE KRAĐE NAKITA U VENECIJI Osuđeni hrvatski Pink Pantheri za krađu dragulja iz Duždeve palače

Vinko Tomić, prokazan kao mozak operacije, osuđen je na pet godina i četiri mjeseca robije, a ostalima su odbijeni sporazumi o priznanju krivnje

Spektakularna krađa sedam milijuna eura vrijednog nakita i dijamanata iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Thanija iz venecijanske Duždeve palače lanjskog 3. siječnja u petak je na venecijanskom sudu dobila djelomični epilog.

Iako je državni tužitelj Giovanni Gasperini za Vinka Tomića (60), kojeg je prokazao kao mozak bande, te njegovu desnu ruku Dragana Mladenovića (55) tražio po tri i pol godine zatvora, dok se s preostalom trojicom Zvonkom Grgićem (44), Vladimirom Đurkin (48) i Želimirom Grbavcem (49) sporazumno nagodio na nešto više od dvije godine robije, venecijanski sudac Enrico Ciampaglia prema “pinkpanterašima koji su nanijeli veliku sramotu cijeloj zemlji i policiji te poljuljali njezin ugled i sigurnost” nije imao milosti.

Priznanje krivnje

U skraćenom postupku koji za sobom “povlači” smanjivanje maksimalne kazne za jednu trećinu, Tomić je osuđen na 5 godina i 4 mjeseca zatvora, a Mladenović na šest godina, dok su sporazumi o priznanju krivnje ostaloj trojci odbijeni jer ih sudac smatra neadekvatnima u odnosu na počinjenu štetu.

Osim zatvorske kazne, Tomić mora platiti i 800 eura kazne, a Mladenović 1000 eura. Osim toga, osiguravajuća kuća Lloyds postavila je imovinskopravni zahtjev potražujući od optuženih 7 milijuna eura, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja temeljem police osiguranja.

Inače, po okončanju istrage Tomić je također razmišljao o nagodbi s tužiteljstvom te se špekuliralo da bi mogao pristati na tri godine iza rešetaka, no najednom se predomislio, odlučio braniti šutnjom i zatražio suđenje po kratkom postupku. Šesti član bande Goran Perović (55), koji se nalazi u rodnoj Srbiji, još je uvijek nedostupan talijanskom pravosuđu, a njegova odvjetnica po službenoj dužnosti naglašava kako se njezin branjenik “ne može smatrati bjeguncem jer ne postoje konkretni dokazi da on ima saznanja da mu je u Italiji određen pritvor”.

- Perović je bio dio šesteročlane bande. I nitko ne može povjerovati da on ništa ne zna - uvjereno je tužiteljstvo.

Podsjetimo, krađa je odrađena tijekom izložbe nakita i drugih vrijednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija.Tomićeva uloga bila je nasilno otvaranje vitrine, dok su ga od pogleda posjetitelja skrivali Grgić i Đurkin, a Mladenović i Perović su pazili da netko ne naiđe. Tog pomno planiranog plijena domogli su se iz trećeg pokušaja.

Staklena vrata

Naime, dragulje su prvi put pokušali ukrasti 30. prosinca 2017., kad su na izložbu došli kupivši ulaznice, no omeo ih je zaštitar pa su se vratili 2. siječnja 2018., ali ni tada nisu uspjeli jer nisu mogli otvoriti staklena vrata izloška s obzirom na to da su posjetitelji u kontinuitetu kolali. Na kraju je bila treća sreća - iz vitrine su ukrali par naušnica i pribadaču od platine te dijamante. Nakon toga su išetali na ulicu neprimjetno se stopivši s masom, da bi pobjegli u Grbavčevom Passatu.

Kako smo već pisali, Tomić je otkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku jer je na nekima bio vidljiv prsten identičan onome koji je na ruci imao kradljivac iz Duždeve palače. A ono što je još uvijek nepoznanica jest tko im je od zaposlenika Duždeve palače pomogao u krađi tijekom izložbe “Blaga mogula i maharadža”, tko je ugasio alarm i namjestio ga da se upali s odmakom od minute.

Havajska pljačka

Inače, Tomića je tražila i Švicarska, čiji istražitelji sumnjaju da je 2011. s izložbe “Baselworld 2011” ukrao dijamante “teške” oko osam milijuna švicarskih franaka, i to prema istom modus operandiju, uz prijatelje u izvidnici i na straži. Osim po spektakularnim pljačkama, Tomić je poznat i po mijenjanju identiteta - zvao se i Vinko Osmakčić, Juro Markelić... Nakon što je uhićen, Tomić je na ispitivanju u Državnom odvjetništvu rekao da je nezaposlen i bez imovine, ali i da nije osuđivan najmanje 20 godina, odnosno samo jednom, 1998., zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja.

No, ta tvrdnja baš i nije točna jer je kao Juro Markelić osuđen u Las Vegasu 2002. zbog pljačke draguljarnice, a kao Vinko Osmakčić 1995. na Havajima zbog pljačke milijun dolara vrijednih satova. Upravo zbog njegove prošlosti, na dan uhićenja u Zagrebu u prosincu 2018., Tomiću su interventni policajci doslovno skočili na glavu, a tom je prigodom i lakše ozlijeđen. U remetinečkom pritvoru s Grgićem i Grbavcem proveo je dva tjedna, nakon čega su pod jakim mjerama osiguranja ukrcani u talijanski vojni zrakoplov kojim su sletjeli na venecijanski Marko Polo di Tessera.

Tu cijelu operaciju izručenja, koju su zbog okolnosti talijanski kriminalisti nazvali “Mostom uzdaha”, po najčuvenijem venecijanskom mostu Ponte dei sospiri koji povezuje Duždevu palaču s bivšim zatvorom, snimila je i objavila venecijanska policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:10