PROVEDENA ISTRAGA

EPPO podignuo optužnicu protiv moćne međimurske HDZ-ovke i njenog rođaka, evo za što ih terete

Optužnica je predana Županijskom sudu u Zagrebu

Magdalena Dovečer

 Željko Hajdinjak/Cropix/

Nakon što su u rujnu prošle godine po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićeni voditeljica službe u HAMAG-BICRO-u Magdalena Dovečer i njezin rođak Tihomir Pajić, vlasnik grafičkog obrta Studio P iz Nedelišća kod Čakovca, zbog sumnje u nezakonito pogodovanje, sada je protiv njih podignuta i optužnica.

Kako je danas priopćio EPPO, optužnicom ih se tereti za kaznena djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje. Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti:

"Nakon istrage koju je proveo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, protiv zaposlenice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i vlasnika grafičkog obrta podignuta je optužnica zbog kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Kao što je ranije objavljeno, u razdoblju od rujna 2020. do listopada 2021. godine, prvookrivljena, zaposlenica HAMAG-BICRO-a, vodila je projekt "Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a". U postupku javne nabave u okviru ovoga projekta zatraženo je grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala. Prema rezultatima istrage koju je proveo EPPO u Zagrebu, prvookrivljena je poduzela radnje kako bi osigurala da se ugovor o javnoj nabavi naziva "Grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala" procijenjene vrijednosti od 113.000 eura, bez obzira na zaprimljene ponude drugih ponuditelja, sukladno dogovoru, dodijeli drugookrivljeniku, koji je ne samo vlasnik obrta za grafički dizajn, već i rođak prvookrivljene.

Unatoč svim poduzetim radnjama pogodovanja prvookrivljene u procesu pripreme i provedbe postupka javne nabave, kao i njezinom ustrajanju na odabiru obrta drugookrivljenika, čak i nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila njezinu prvotnu odluku, na kraju je odabran drugi ponuditelj predmetnih usluga", stoji u priopćenju EPPO-a.

Optužnica je predana Županijskom sudu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:52