VELIKA AKCIJA

Europol uhitio 544 osobe zbog krijumčarenja lijekova i sredstava za doping; među uhićenima i Hrvati

Pale su 33 ‘kriminalne skupine koje su krijumčarile sredstva za doping, poput hormonskih i metaboličkih regulatora te razne lijekove‘

Zaplijenjene nedopuštene supstance

 MUP

Europske redarstvene snage uhitile su 544 osobe te zaplijenile veću količinu ilegalnih sredstava za doping i krivotvorenih lijekova, među kojima tobožnje lijekove protiv covida-19, priopćio je u utorak Europol.

U operaciji koja se od travnja do listopada provodila diljem kontinenta, zaplijenjeni su krivotvoreni lijekovi i proizvodi za doping čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 63 milijuna eura, navodi se u priopćenju europske policijske agencije.

Operacijom su obuhvaćene 33 "kriminalne skupine koje su krijumčarile sredstva za doping, poput hormonskih i metaboličkih regulatora, te različite lijekove", navodi Europol sa sjedištem u Den Haagu.

Kriminalci su krijumčarili lijekove protiv raka, analgetike, anksiolitike i lijek protiv erektilne disfunkcije.

Usto, od početka pandemije ulažu veće napore u krivotvorenje lijekova za kojima je najveća potražnja, primjećuje agencija.

"Da bi povećale zaradu, kriminalne mreže su se usredotočile na preprodaju krivotvorenih 'lijekova za koronu', medicinske opreme i dezinficijensa koje zatim prodaju putem interneta", navodi.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima redarstvenika zaustavljena je preprodaja krivotvorenih farmaceutskih proizvoda povezanih s covidom-19", izrazila je zadovoljstvo ravnateljica Europola Catherine De Bolle, prenosi se u priopćenju.

Tako je policija zaplijenila "tri milijuna paketa medicinske opreme protiv covida-19", primjerice maske za lice i dezinficijense i zatvorila pet ilegalnih laboratorija.

U akciji je sudjelovala i hrvatska policija o čemu su izvijestili na svojim mrežnim stranicama.

"Temeljem operativnih saznanja dobivenih međunarodnom policijskom suradnjom od Bugarske, policijski službenici MUP-a RH, Policijske uprave zagrebačke su 26./27. kolovoza 2021. godine proveli kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana. Temeljem naloga su izvršene pretrage njihovih domova i drugih prostorija te osobnog automobila na adresama u Zagrebu, kada su pronađene i oduzete tvari zabranjene u sportu."

Po završenom kriminalističkom istraživanju utvrđena je sumnja da su navedeni hrvatski državljani počinili kaznena djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama i neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 05:49