MISTERIOZNI NESTANAK

Evo kako izgleda ronilačka potraga za Matejem Perišem: ‘Mrkli mrak, teško je orijentirati se‘

Radi se rukama, s gomilom užadi i utega, a i najmanjim dodirom podiže se mulj s dna i stvara se magla...

potraga za Matejem Perišem u Beogradu

 Screenshot/TV PINK, CROPIX, privatni album

Nestanak Mateja Periša (27) u noći na 31. prosinca i dalje je misterij, ali na terenu se i dalje za njim danonoćno traga. Unatoč ekstremnim zimskim uvjetima, nastavlja se pretraživati dno Save i Dunava, a pod kojim okolnostima rade ronioci, provjerio je novinar Televizije Pink Mladen Mijatović.

"Posebno je opasno ronjenje u ekstremnim uvjetima, kakvi trenutno vladaju na području Beograda. Temperatura rijeke Save je četiri stupnja, temperatura zraka je dva stupnja, a brzina vode u Savi je jedan metar u sekundi", navodi novinar.

Zbog mutne vode, vidljivost je skoro nikakva, možda se vidi samo nekoliko centimetara ispred maske i to ako se koristi baterijska lampa. U takvim uvjetima, ronioci dno pretražuju isključivo pipanjem.

"Vrlo je teško orijentirati se. Radi se rukama, s gomilom užadi i utega, a i najmanjim dodirom podiže se mulj s dna i stvara se magla", dodaje reporter.

Ronilac pod vodom komunicira s čovjekom na površini putem konopca i on ga čuva - ako je ronilac u nevolji, daje signal i ekipa "na suhom" odmah reagira.

"Rijeka nije voda u čaši. Njezin tok, krivine, priobalje, struje, sve ima značenje i pravila ronjenja moraju se poštovati. U suprotnom, posljedice mogu biti tragične za ronioce", upozorava novinar.

U ekstremnim uvjetima u hladnoj vodi ronioci nose aktivnu odjeću, suho odijelo, integrirane čizme i odgovarajuću opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:29