Osuđeni za ubojstvo Pukanića tuži državu

Faber: Specijalci nisu pretjerali dok su lovili Kardinala i Mataniće

Slobodan Đurović traži 90.000 kuna naknade za strah te za tjelesne tegobe koje trpi nakon što su ga specijalci bacili na tlo
 Davor Pongračić / Cropix

Specijalci iz Lučkog nisu primijenili prekomjernu silu dok su 2008. u Spačvi hapsili Slobodana Đurovića Kardinala, poslije osuđenog na 23 godine zatvora za sudjelovanje u atentatu na vlasnika Nacionala Ivu Pukanića.

Ustvrdio je to Vladimir Faber, bivši glavni ravnatelj policije, svjedočeći jučer na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u postupku zbog naknade štete koji je Kardinal pokrenuo protiv Republike Hrvatske.

Đurović je jučer u 9 sati, u pratnji trojice pravosudnih policajaca i uz pojačane mjere opreza, doveden u sudnicu sutkinje Petre Kušević Fraculj, a nakon dvosatnog ročišta s lisicama na rukama odveden je u maricu i natrag u zatvor.

Munjevita akcija

Tuži državu zbog munjevite akcije pripadnika ATJ Lučko u kojoj je 29. listopada 2008. i uhićen. Tog su dana uhićeni i braća Robert i Luka Matanić. U ovom postupku Đurović traži 90.000 kuna naknade za strah i tjelesne teškoće koje trpi nakon, kako tvrdi, “brutalnog uhićenja premda nije pružao nikakav otpor”.

Opasni kriminalci

No bivši glavni ravnatelj policije Faber jučer je ustvrdio kako nije bilo nesrazmjerne uporabe sile.

- Pripadnici ATJ Lučko pod zapovjedništvom Zdravka Janića imali su ovlaštenje primijeniti koja god sredstva prinude ocijene da treba, uključujući palice, službene pse, ali i vatreno oružje. No ograničili su se na fizičku silu. Đurović je pri rušenju na tlo lakše ozlijeđen, a i dvojica specijalaca koji su se bacili na njega također su zadobila takve ozljede. Napominjem kako u trenutku tajne opservacije sastanka na benzinskoj nismo znali identitet osobe koja se sastala s braćom Matanić, ali bez obzira na to već smo tada tu osobu sumnjičili za sudjelovanje u najtežem kaznenom djelu koje je sadržavalo i elemente terorizma.

Treba uzeti u obzir da je Đurović tada imao oko 100 kilograma tjelesne mase. Drugu dvojicu tada uhićenih, braću Matanić, tretirali smo kao jedne od najopasnijih kriminalaca na Balkanu, naoružane prijestupnike koji poznaju borilačke vještine i skloni su pružanju otpora.

Sila koja je nad njima primijenjena bila je u skladu s važećim propisima, zakonita i srazmjerna - zaključio je Faber.

Do sljedećeg sudskog ročišta provest će se medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi je li Đuroviću doista narušeno tjelesno i duševno zdravlje i jesu li mu smanjene životne aktivnosti, kako se tvrdi u tužbi.

Pravomoćne presude

Za razliku od Đurovića, Amir Mafalani, koji je pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Pukanića i Franića, za bolove i strah od uhićenja do kraja policijskog ispitivanja, ali i cijeli niz, kako tvrdi, kršenja ljudskih prava traži 255.000 kuna plus kamate, kao i nadoknadu sudskih troškova. Do kraja postupka taj bi se iznos mogao popeti na 400.000 kuna. Kako je poznato, Amir Mafalani uhićen je u stanu u Zagrebu istog dana kad su u Spačvi uhićeni Kardinal i braća Matanić.

Prošlog je tjedna Žalbeni sud u Beogradu potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, oslobođen optužbi da je s Đurovićem organizirao ubojstvo Pukanića i Franića, a izravnom počinitelju Željku Milovanoviću pravomoćno je potvrđena kazna od 40 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:49