PREVARE NA OSIGURANJIMA

'FALI MI JOŠ 5-6 LJUDI, AKO IMAŠ NEKOG ZA 2-3 SOMA?' Donosimo detalje prevare na osiguranjima, kao i SMS poruke kojima su se dogovarale nesreće

 Srđan Vrančić / CROPIX

Policija je najmanje pola godine prije uhićenja počela uz nalog istražnoga suca snimati telefonske razgovore osumnjičenika, no pratili su i same osumnjičenike. Dok su prvi organizirali nesreće, a njihovi šefovi čak i tajnu pratnju svojih vozača kako bi osigurali da nesreća prođe kako je planirano, nitko od njih nije primijetio da ih prati PNUSKOK. Tako su osim tajnih razgovora snimljene pripreme za pojedine prometne nesreće.

Naime, početkom studenoga 2014. trebala je biti izrežirana jedna prometna nesreća, a oko 18.40 sati tajna pratnja snimila je kako se Pavličić i Karačić sastaju na parkiralištu u Lastovskoj ulici, gdje su odjednom počeli pristizati sudionici buduće nesreće, njih najmanje desetak. Nakon što su svi pristigli, Karačić im je pokazivao svoj notes i skice kako je zamišljena nesreća. Međutim, odustali su od nesreće koja je trebala biti u Miramarskoj, jer je u blizini uočena policijska patrola. Tako su policajci i snimili razgovore između Pavličića i ostalih kad pričaju s policajcem Oremušom, ali i o njemu. Naime, kako tvrdi Uskok, osumnjičenici su pazili da nesreće režiraju samo kad radi Oremuš koji bi dolazio i obavljao očevid.

Tako je u jednome razgovoru Karačić rekao da je još sve u zraku jer ne zna hoće li ovaj (Oremuš) delat. “98% da hoće, ali je pitanje hoće li ga premjestiti u drugu smjenu”, objasnio je Karačić.

Niže rangirani članovi grupe zapravo su služili za to da stalno pronalaze nove i nove ljude za nesreće, pa se iz snimljenih razgovora vidi da su svi u konstantnoj potrazi za novim osobama.

“Ima li šta za srijedu? Vjerojatno navečer, mislim da će trebat osam. Dva s ovim i šest ovak”, pitao je Karačić drugoga okrivljenika.

Početkom prosinca 2014. poslao je i SMS

“Vidi jel ima ko za četvrtak popodne, ali da bude normalan i siguran. Da je redovan kod doktora i ne treba za vozit, samo da bude unutra”.

“Fali mi još 5-6 ljudi, pa ako ima koga pametnog da sjedi unutra, poslije ide kamo ide dva, tri puta i čeka novac. Daju za to 2-3 soma.”

Zvao je dalje jedan od posrednika. Policajci su također često znali snimiti razgovore na kojima se vidi da se upravo održava liječnički pregled lažnih “ranjenika” iz prometnih nesreća. Tako 4. listopada Karačić naziva jednu od sudionica nesreće nakon što joj je obavljen pregled u Klinci za traumatologiju.

“Jel sve ok? Jesu vas zamotali? Jeste bili brzo gotovi?”, a ona mu odgovara da je sve prošlo u redu. Kaže joj da se onda u ponedjeljak javi Mislavu Karlovcu i da dalje ide kako on kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:00