KAMERA U MARCELLINU

Famozna snimka: ‘Konobari su mi rekli da Sanader i Hernadi skidaju baterije s mobitela...‘

O tome kako je nastala snimka koja je obilježila korupcijski stil Ive Sanadera Čerhak je govorio i u osebujnom svjedočenju na sudu
Screenshot snimke iz Marcellina
 YouTube

Za sam sudski postupak nije bila "krunski dokaz", niti je utvrđeno da su se vadile baterije iz mobitela, ali je četiri minute nijeme snimke nadzorne kamere, nastale u listopadu 2009. godine na jednom od sastanaka tadašnjeg premijera Ive Sanadera s čelnikom MOL-a Zsoltom Hernádijem u restoranu Marcellino, bio jedan kamenčić u mozaiku dokaza.

Ono što se godinama pričalo, kako se korupcijski poslovi dogovaraju u skupim restoranima, u separeima uz birana jela i butelje čija je vrijednost premašivala prosječnu hrvatsku plaću, sablažnjavalo je javnost.

Nekad mondeni restoran u Jurjevskoj, koji je Mario Čerhak otvorio 90-ih nakon povratka iz Njemačke, zatvoren je od 2012. godine. O tome kako je nastala snimka koja je obilježila korupcijski stil Ive Sanadera Čerhak je govorio i u osebujnom svjedočenju na zagrebačkom Županijskom sudu 11. siječnja 2012. godine.

Zbog upadica u riječ sucu Ivanu Turudiću zaradio je i nekoliko opomena, a Turudić je čak u jednom trenutku njegovo svjedočenje ocijenio "neprobavljivim". Bio je izložen i "baražnoj vatri pitanja" Sanaderova braniteljskog tima o snimci na kojoj se vidi da premijer i čelnik MOL-a razmjenjuju neke papiriće. Ono što je poanta jest da se mito nije dogovaralo na tom ručku, nego davno prije pa ona nije, kako se mislilo, "krunski dokaz", nego samo jedna od kontrolnih činjenica koje je vješto iskoristio USKOK.

Najintrigantnije je bilo zašto je Čerhak sačuvao baš tu snimku od tisuća drugih te je li upozoravao goste da ih se snima, na što je odgovorio: "Toliki idiot nisam", pa dodao da njemu nikad "nijedan idiot nije prišao i rekao da se snima. I zato ne znam zašto bih ja bio takav idiot".

Na taj sastanak prvi je došao Robert Ježić, nekadašnji Sanaderov prijatelj, koji je poslije kao krunski svjedok tužiteljstva na sudu ispričao da je pet milijuna eura MOL-ova mita uplaćeno na račun njegove švicarske tvrtke.

"Zatim je ušao Sanader pa Hernádi, koji su sjeli u zaseban dio restorana. Sanader i Ježić su pili jako skupo vino, dok je Hernadi pio čaj, što mi je bilo čudno. U jednom trenutku su mi prišli konobari i kazali da Sanader i Hernádi skidaju baterije s mobitela", ispričao je Čerhak. Ali, to se nije nikad potvrdilo. O razlozima susreta u Marcellinu i sadržaju razgovora Ježić i Sanader na sudu su iznijeli različite priče.

Ostalo je sigurno samo to da su taj dan, kako se vidi iz računa do kojih su došli istražitelji USKOK-a, Sanader, Hernádi i Ježić uz ručak pili kvalitetno vino, pa je račun bio oko 6500 kuna. Pritom je jedna butelja vina stajala oko 4000 kuna. Račune je platio Ježić.

Mađarska je od početka štitila Hernadija

10. lipnja 2011.

- USKOK je otvorio istragu protiv Ive Sanadera i Zsolta Hernadija zbog sumnje za primanje odnosno davanje mita od 10 milijuna. DORH je putem međunarodne pravne pomoći odmah zatražio od mađarskih pravosudnih tijela da Hernadija ispitaju u svojstvu osumnjičenika.

Studeni 2011.

- Županijski sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv Ive Sanadera, dok je USKOK prethodno razdvojio postupak protiv Hernadija kojega mađarske vlasti nisu htjele ispitati kao osumnjičenika pa, prema tada važećem zakonu, nije bilo uvjeta da se protiv njega podigne optužnica.

Siječanj 2012.

- Odlukom mađarskoga glavnog državnog odvjetništva za istrage obustavljena je istraga koju su, po zaprimanju zamolnica iz Hrvatske, pokrenuli kako bi utvrdili je li u konkretnom slučaju počinjeno kazneno djelo davanja mita na međunarodnoj razini. Zaključak je bio da počinjene radnje ne predstavljaju kazneno djelo.

Listopadu 2012.

- Ivo Sanader je u aferi Ina - MOL i pripojenom predmetu Hypo na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na ukupno 10 godina zatvora (7,5 godina za Ina - MOL).

Listopad 2013.

- Nakon što je Hrvatska pristupila EU, za Hernadijem je raspisan europski uhidbeni nalog, a potom i međunarodna tjeralica. Županijski sud u Zagrebu za nedostupnog Hernadija odredio je istražni zatvor.

Lipanj 2014.

- Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu u aferama Ina - MOL i Hypo protiv bivšeg premijera Sanadera, ali je preinačio odluku o kazni smanjivši je s deset na ukupno osam i pol godina zatvora. Zagrebački Županijski sud potvrdio je, pak, optužnicu protiv Hernadija kojega se tereti da je podmitio Sanadera kako bi MOL-u osigurao većinska upravljačka prava u Ini. Istovremeno je Županijski sud potvrdio zasebnu optužnicu protiv Hernadija, koju je USKOK podigao tri mjeseca ranije.

Srpanj 2015.

- Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu kojom je osuđen na 8,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od MOL-a. Cijeli slučaj vratio je na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Listopad 2018.

- Nakon što je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om i nakon što je Hernadi u više navrata uspio suspendirati crvenu tjeralicu Interpola, počelo je ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu za primanje mita u aferi Ina - MOL, s time da je sada optužba proširena i na Zsolta Hernadija kao davatelja mita.

Prosinac 2019.

- Ivo Sanader i Zsolt Hernadi proglašeni su krivima za primanje i davanje mita. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stišić osudilo je Sanadera na šest, a Hernadija na dvije godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:38