NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Fantom s Trešnjevke osuđen na osam mjeseci zatvora zbog uhođenja djevojke: Život joj je pretvorio u pakao...

Sud mu je također odredio i mjeru psihijatrijskog liječenja, a mora platiti i 70 eura sudskih troškova

Darko Krsnik

 Ronald Gorsic/Cropix

Zbog nametljivog ponašanja prema jednoj Zagrepčanki, kojoj je život pretvorio u pakao uhodeći ju i čekajući je ispred zgrade u kojoj radi, a koju je potom slijedio na biciklu te ju napadno gledao i snimao, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je na osam mjeseci zatvora osuđen Darko Krsnik (41), inače poznatiji kao Fantom s Trešnjevke. Sud mu je također odredio i mjeru psihijatrijskog liječenja, a mora platiti i 70 eura sudskih troškova.

Po nalogu suda Krsnik je nakon iznošenja obrane psihijatrijski vještačen kako bi se utvrdilo je li u inkriminirano vrijeme bio ubrojiv. Sudski vještak Darko Marčinko je u svom vještačkom nalazu zaključio da su kod Krsnika u vrijeme počinjenja djela postojale smetnje bazirane na deficitu strukture ličnosti što bi medicinski odgovaralo poremećaju ličnosti mješovitog tipa.

- Smetnje uključuju sva tri klastera spektra od shizoidnih preko antisocijalnih, narcističkih do anksioznih i opsesivno kompulzivnih. U trenucima počinjena djela psihodinamski gledano postojala je dublja regresija na razini funkcioniranja ličnosti odnosno užeg spektra. U vrijeme počinjena djela ubrojivost je bila očuvana, ali bitno smanjeno limitirana. Da je mogao vladati svojom voljom i nagonom, ne bi počinio kazneno djelo, a to ne znači da je bio neubrojiv – pojasnio je vještak Marčinko.

Podsjetimo, Krsnik je na prošlom ročištu priznao krivnju te izrazio kajanje i žaljenje. Na upit suca zašto je pratio oštećenu od kraja ožujka do kraja srpnja 2020. pa onda, nakon kraće pauze, od 26. ožujka do 4. travnja 2022., odgovorio je da mu je bila lijepa, ali da ju nije puno uhodio, nego možda dva, tri puta kada je pored nje prošao biciklom.

- Nije mi sve to trebalo. Glupa i loša ideja. Nisam joj se obraćao niti smijao. I ne mislim s time nastaviti. U optužnici piše da sam to radio učestalo, ali nije točno. Klonit ću se te cure. Ne mogu se na to više osvrtati. Neka bude kako su gospoda napisala u optužnici – branio se optuženi Krsnik priznavši sucu i da mu je žrtva rekla da prestane ali i da mu je „opsovala sve živo i mrtvo”. Ujedno je uvjeravao suca i da mu psihijatar ne treba jer da se može kontrolirati i da će promijeniti ponašanje, a spas u svemu vidi u odlasku iz Hrvatske.

Inače, riječ je o muškarcu prozvanom Fantomom s Trešnjevke jer je kroz dulje razdoblje unosio nemir u živote Zagrepčana "ćirkajući" im kroz prozore stanova. Posljednji put "pao" je prije nepunih mjesec dana zbog šarolikog spektra uznemirujućih (ne)djela pa je ponovno pritvoren.

Kako smo već pisali, on je još u ranoj mladosti počeo kršiti zakon. Osim što je iz stanova krao zlatninu, satove, videonadzore, mobitele te bankovne kartice, koje je "peglao" po trgovinama kupujući tenisice, naočale, hlače..., sudilo mu se i za bludne radnje. Bilo je to prije 13 godina u pothodniku, kada je u hlačama spuštenim do koljena i spolovilom u ruci dočekao prolaznicu obrativši joj se riječima: "Gledaj ga, gledaj, jel‘ može za 500?" Djevojku je napao, skinuo i pokušao obljubiti. Ona se opirala i jedva uspjela pobjeći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 20:26