SUĐENJE

Farmeru kojem je 199 krava uginulo od gladi sudi se i za izvlačenje 240.000 kuna

Splićanina Lovru Kolimbatovića sumnjiči se da je uzimao novac na ime nepostojećih putnih troškova

Splićaninu Lovri Kolimbatoviću na Županijskom sudu u Karlovcu počelo je suđenje zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Tužiteljstvo ga tereti da je iz poduzeća Lov farme, kojemu je bio osnivač i direktor, tijekom 2011. i 2012. izvukao 239.858 kuna na ime putnih troškova koje u stvarnosti nije imao.

Slučaj Lov farme iz Jošana na Krbavskom polju široj je javnosti postao poznat 2013. godine. Radi se o ličkoj farmi na kojoj je tada u samo nekoliko mjeseci uginulo čak 199 krava zbog neadekvatne prehrane. To je Kolimbatovića koštalo još jedne optužnice, one za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja uskraćivanjem dovoljnih količina hrane i stručne veterinarsko-medicinske pomoći. Taj se postupak vodi na Općinskom sudu u Gospiću i još nije pravomoćno okončan.

Nije dobio kredit

- Optužili su me da nisam životinjama davao jesti. Imao sam za njih sijeno, ali njima to nije bilo dovoljno za prezimljavanje. Trebalo im je kukuruza, zobi, smjese, no za to nisam imao novca, za mjesec dana bi mi trebalo 150.000 kuna. Životinje su trošile svoje masti i ugibale. Znao sam da će se dogoditi tragedija, molio sam banku novi kredit, ali nisu imali sluha - pokušao je tada objasniti Kolimbatović Jutarnjem listu.

Pred sutkinjom Elmom Kaleb Mamić jučer je pokušavao pobiti optužnicu, nastojeći dokazati da je itekako putovao svojim vozilom, te da je iskazani iznos doista bio trošak njegovih putovanja. To su trebali potvrditi zanimljivi svjedoci. Prvi je ispitan Boris Koketi, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, koji je trebao potvrditi da je Kolimbatović dolazio u Zagreb na sastanke u vezi s nagodbom oko upravljanja državnim zemljištem. No, Koketi se Kolimbatovića nije mogao sjetiti.

Sljedeći svjedok bio je dr. Duško Stić, javnosti poznat kao optuženik u aferi Indeks 3, u kojoj je uvjetno bio osuđen zbog prodaje ispita. U inkriminirano vrijeme je, kaže, bio direktor zagrebačkog Hotela Holiday, kamo je Kolimbatović često navraćao, a on mu je kao svom prijatelju omogućavao besplatan smještaj i zato ne postoje računi o smještaju.

- To se događalo često, možda nekoliko puta mjesečno. S njim sam nekoliko puta išao i na putovanja, u Lipik, Vukovar, Petrinju, uglavnom je vozio on - rekao je dr. Stić. Miodrag Obranović tada je bio voditelj prodaje u hotelu, te je potvrdio da je direktor Stić znao preko njega rezervirati sobu za Kolimbatovića.

Plač u sudnici

Kolimbatovićev sljedeći svjedok Drago Boras u sudnici se čak i rasplakao rekavši da su njega u ovu situaciju dovele “institucije svojim radom i neradom”. On kaže da je često kontaktirao s Kolimbatovićem i da su se nalazili u restoranima u Novom Zagrebu te oko autoceste. Javnosti je poznat kao prvi čovjek NO-a Končara, kao i direktor nekoliko posrnulih poduzeća. Svjedočio je i Ivica Sertić, automehaničar koji je na farmi radio poljoprivredne poslove.

Naveo je da je Kolimbatović često putovao jer u Jošanima nije bilo potrebnih trgovina, pa je i po namirnice odlazio u Udbinu. Svjedok Stipe Šimundža nije se odazvao sudu. “Ja sam direktor Alkarske ergele u Sinju”, tražeći da svjedoči preko videolinka, čemu sasvim izvjesno neće biti udovoljeno. Dvojica svjedoka koje je predložila Kolimbatovićeva obrana u međuvremenu su umrla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:28