OPET U SUDNICI

Fatalna bankarica i fra Šime devet godina poslije: Dok on živi u samostanu, ona zarađuje sjajno!

Jasmina Bilonić je također rekla da se ne osjeća krivom i da nema imovine te da radi kao konzultantica za plaću od 20 do 30 tisuća kuna mjesečno
Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić
 Nikola Vilić/Cropix

Devet godina nakon izbijanja afere oko prodaje crkvene zemlje na splitskom Županijskom sudu danas je počelo ponovljeno suđenje fra Šimi Nimcu, nekadašnjem župniku Baške Vode, i nekadašnjoj direktorici sektora privatnog bankarstva Splitske banke Jasmini Bilonić, koje se tereti za zloupotrebu i poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Optužnica ŽDO-a tereti fra Šimu Nimca da je tvrtki Sunčani Bast za 1,3 milijuna eura prodao oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije, a bankarica ga je, prema optužnici, nagovorila da nakon prodaje zemljišta podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun.

image
Jasmina Bilonić
Nikola Vilic/Cropix

Od tog novca su, po stavu tužiteljstva, kupili jahtu Lucky me, luksuzni automobil i zatvorili stara dugovanja prema bankama, a na računu bankarice je kasnije pronađeno 2,3 milijuna kuna. Na prvom suđenju 2014. godine oboje su bili nepravomoćno osuđeni, i to fra Nimac na dvije godine, a Bilonić na godinu i devet mjeseci. No, Vrhovni sud ukida tu presudu danas pokojnog suca Slavka Lozine krajem listopada 2019. godine i predmet vraća na ponovno suđenje pred novo sudsko vijeće, ovaj put vijeće suca Dinka Mešina.

image
Jasmina Bilonić i fra Šime Nimac

Nikola Vilic/Cropix

- Gospodine suče, ne smatram se krivim - rekao je kratko u ponedjeljak fra Šime očitujući se o optužnici. Kako je pojasnio, nema nikakvih primanja, nema imovine, a trenutačno živi u franjevačkom samostanu u Sumartinu na otoku Braču.

Jasmina Bilonić je također rekla da se ne osjeća krivom i da nema imovine te da radi kao konzultantica za plaću od 20 do 30 tisuća kuna mjesečno. Oboje su naglasili da će iznijeti obranu na kraju dokaznog postupka i da će odgovarati na pitanja suda.

image
Jasmina Bilonić
Nikola Vilic/Cropix

Nimčeva odvjetnica Nela Pedišić složila se s prijedlogom Rene Laure, zamjenice ŽDO-a, da se čita materijalna dokumentacija i iskazi svjedoka dani na prethodnom suđenju osim svjedoka don Ivana Čubelića, tada generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, fra Željka Tolića, nekadašnjeg provincijala provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita i fra Joška Kodžomana, provincijala koji je naslijedio Tolića.

image
Fra Šime Nimac
Nikola Vilic/Cropix

Pedišić je predložila, a sud je to i prihvatio, da se na raspravu kao svjedok pozove i monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, koji bi trebao svjedočiti o tome je li, kao što je to fra Nimac na prvom suđenju govorio, dao usmeno ili pismeno odobrenje za prodaju spornog zemljišta. Na sudu bi se nadbiskup trebao pojaviti 4. studenoga ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2021 15:17