KRVAVO JUTRO U SOLINU

FOTO Bacio je dvije bombe na policiju. Htio je i treću, a onda su ga upucali. Zadnje riječi bile su mu: Smrti se ne bojim

Nakon čak 18 sati pregovora s bivšim braniteljem, začule su se eksplozije. Jedan specijalac je ozlijeđen
 Duje Klarić/CROPIX

SOLIN - Nakon cijele noći koliko je trajala drama s 43-godišnjim bivšim braniteljem Ivicom Grgićem koji je prijetio bombom na Ininoj benzinskoj postaji u Solinu, sve je okončano smrću bombaša i ranjavanjem jednog specijalca u ruku.

Nešto iza 7 sati odjeknula je prva eksplozija, a za njom i druga. Potom su se čuli pucnjevi iz vatrenog oružja. Kada je nesretni Grgić pokušao baciti i treću eksplozivnu napravu, reagirala je policija i usmrtila ga. Posljednje što je Grgić rekao bilo je "smrti se ne bojim.“

- Pored njegova tijela pronađeno je više eksplozivnih naprava - izvijestila je Marina Kraljević Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske. Mjesto događaja osigurava policija.

Nakon krvavog obračuna na solinskoj benzinskoj postaji pretraženo je vozilo kojim se nesretni Grgić jučer dovezao. Pronađena je veća količima eksplozivnih naprava, vatrenog oružja i streljiva. Grgić je inače bolovao od PTSP-a i u posljednje vrijeme često je bio hospitaliziran na odjelu psihijatrije splitskog KBC-a.

Grgić je Ininu cisternu zauzeo u ponedjeljak nešto iza 15 sati prijeteći da će sve dignuti u zrak. U Solinu je zavladalo opsadno stanje. Policajci, specijalci, vatrogasci i snajperisti cijelu su noć bdijeli na mjestu događaja. Evakuirano je i okolno stanovništvo radi sigurnosti od moguće eksplozije većih razmjera.

Bombaša su od opasne namjere pokušavali odgovoriti pored policijskih pregovarača, svećenik pa i njegova liječnica psihijatrica. No bezuspješno.

Pregovore je otežavala činjenica što on i nije imao nikavih zahtjeva. Razočaran je bio svojim životom. Dobio je otkaz, nije ostvario status branitelja i živio je sa svojim bratom Igorom tek od skromne socijalne pomoći.

Premda je u kasnim noćnim satima izgledalo da će ga policija taktikom iscrpljivanja uspjeti privoliti na predaju, dogodila se tragedija. Grgić je oko 3 sata iz kabine cisterne izvadio vreću za spavanje i legao na cisternu.

Kada je primjetio da mu specijalci prilaze, odlučio se na očajnički čin. Bacio je bombu na specijalce koji su otvorili paljbu u kojoj je smrtno stradao. U Solinu je i dalje pravo opsadno stanje, a informacije od policije vrlo su šture. Građanima se savjetuje da izbjegavaju taj dio grada. Za sav promet i dalje je blokirana stara solinska cesta, a promet se preusmjerava na jadransku magistralu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:16