MOKRI I ŠOKIRANI

FOTO Dječak teže ozlijeđen: Izletio sam kroz šofer-šajbu i ostao ispod kombija, nisam se mogao pomaknuti'

 Andrija Lučić/Cropix

GRAČAC - Zbog neprilagođene brzine i loših vremenskih uvjeta kombi sa 16 osnovnoškolske djece iz Srba sletio je jutros oko 8.10 sati s državne ceste Knin - Gračac u mjestu Malovan te se dvaput prevrnuo.

Šestero djece i vozač su ozlijeđeni, ali na sreću nitko nije ozbiljnije stradao.

Djeca su prevezena najprije u Dom zdravlja u Gračac, a onda u opću bolnicu Gospić gdje im je ukazana liječnička pomoć.

- Nitko nije životno ugrožen, a samo jedno dijete ima teže ozljede, odnosno prijelom kosti i ramena. Nitko nema potres mozga, niti ostalih neuroloških ozljeda. Ostala djeca su zadobila udarce, hematome i nagnječenja. Kada su došli svi su bili u šoku, pothlađeni i mokri, jer su stajali na kiši dok su čekali pomoć - kazao je Branko Garković, kirurg iz gospićke bolnice.

Šezdesettrogodišnji vozač Mirko Dubaić ozlijedio je rame, a zbog straha za djecu i on je bio u šoku.

- Vozim 30 godina, prvi put mi se nešto ovakvo dogodilo. Naletjeli smo na jedan dio ceste gdje je uz ledenu kiša padala i tuča. Vozio sam i manje od 30 km/h, ali u jednom trenutku je mini-bus proklizao, izgubio sam kontrolu i preko suprotne trake smo sletjeli s lijeve strane ceste. Nisam ni sam siguran jesmo li se prevrtali jednom ili dvaput. Djeca su počela vikati, a neka i plakati, no na sreću svi smo se brzo pribrali. Autobus je ostao ležati bočno na strani gdje su vrata pa su svi izlazili kroz šiber na krovu. Jednom je dječaku bila prikliještena noga, a čim su naišle neke kamiondžije i šumari svi zajedno smo brzo podigli kombi da izvučemo maloga. Srećom, noga mu nije bila slomljena - kazao je vozač Dubaić koji je bio negativan na policijskom alkotestu.

Dvanaestogodišnji Marko Kasalo, kojemu je noga bila zarobljena ispod kombija do trenutka nesreće sjedio je sa starijim bratom, 14-godišnjim Matejom na sjedištima naprijed do vozača.

- Ja sam izletio kroz šofer-šajbu i onda ostao ispod kombija. Ostali su izlazili na krov, a ja se nisam mogao pomaknuti dok nisu došli neki ljudi i oslobodili me - kazao je Marko koji je zadobio više udaraca po tijelu i glavi, ali je prošao bez lomova. Njegov otac Ilija kaže kako se djeca svaki dan voze oko 80 km od kuće do škole i natrag, a putem do Gračaca trebaju skrenuti i u selo Zrmanja po jedno dijete. Tijekom zime vremenski uvjeti, snijeg i poledica drže roditelje svaki dan u strahu jer se stalno boje za djecu.

Ozlijeđenu djecu pokupili su šumari Šumarije Gračac i odvezli ih u tamošnji Dom zdravlja, a onda su oni s naoko ozbiljnijim ozljedama prevezeni u Gospić kako bi ih se pregledalo i snimilo rentgenski.

- Sin me nazvao oko pola osam i rekao: "Mama, mi smo sletjeli s ceste i svi smo krvavi." Odsjekle su mi se noge, a u glasu djeteta sam osjetila šok. Pitala sam ga odmah jesu li svi živi i on je rekao da jesu, tad mi je barem malo bilo lakše - kazala nam je Anđa Marić čiji je sin najteže ozlijeđen od sve djece. Njezin Anto je nakon konstatacije da su mu slomljene ključna kost i rame upućen dječjem kirurgu u Zadar.

Dvanaestogodišnjem Saši Kaliniću je napukla ključna kost, a dječak nam je u hodniku bolnice kazao kako najprije nije vjerovao što im se događa, a onda su se svi brzo pribrali. Saša je potvrdio kako je vozač vozio sporo te da je vrijeme bilo užasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:38