OSKVRNULI SPOMENIK

FOTO: DRAMA KOD SLUNJA Ukrali pločes imenima ubijenih Srba, prevrnulise u kombiju pa pobjegli pješice

Pokušali su skinuti i 200 kg teška zvona iz pravoslavne crkvice. Jedno im je ispalo pa je susjed čuo buku
 Robert Fajt/CROPIX

Nakon što su još 13. rujna "lovci" na sekundarne sirovine u Veljunu na Kordunu nedaleko Slunja oskrnavili spomenik i opustošili spomen kosturnicu žrtvama ustaškog pokolja iz 1941. godine ukravši 13 brončanih ploča s ispisanim imenima ubijenih Srba, novi napad, koji je više sličio na pljačku banke, nego na krađu sekundarnih sirovina na isto se lokaciji dogodio proteklog vikenda. Policija o ovim događajima nije izvještavala svojim redovitim priopćenjima, a javnost su o svemu izvjestili pripadnici srpske nacionalne manjine.

- Nakon što su kradljivci poskidali ploče, posložili su ih uz put gdje su ih trebali pokupiti kombijem, a pokušali su nakon toga skinuti zvona iz obližnje pravoslavne crkvice. Brončana zvona teška oko 200 kilograma bila su im očito preveliki zalogaj, pa im je jedno ispalo, a tom prilikom je pokidana ograda oko crkve. Susjed je čuo buku, vidio je što se događa, pa je počeo galamiti. Lopovi su sjeli u kombi i dali se u bijeg, ali su se putem prevrnuli, a onda su s mjesta događaja pobjegli pješice - ispričao je Rade Kosanović iz SNV-a.

U žurbi su nespretni lopovi zaboravili "počistiti" kombi od dokaza, pa su tako ostavili jedan novčanik s dokumentima vlasnika, navodno i pištolj, pa čak i isplatnicu od proaje sekundarnih sirovina.

Iako bi pronađena isplatnica trebala dovoljno govoriti o motivima lopova, karlovački dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojević (SDSS) smatra da ovaj događaj ima veze i sa šovinizmom te s nacionalnom netrpeljivošću.

- Lopovi valjda misle da mogu bez problema ukrasti, urinirati ili devastirati nešto što ima veze sa Srbima, jer za to neće odgovarati - rekao je Ljubojević.

Njegov kolega Kosanović smatra da je vrijeme da prestanu šutjeti i da o svemu obavijeste Europsku uniju.

- Ovo nije puka slučajnost već organizirano i pod nečijim patronatom. Čijim, to ne znamo, ali očito s ciljem da se zatre postojanje Srba na ovim prostorima. Šutjeli smo do sada, pa su nas valjda shvaćali kao neinteligentne ili retardirane. Došle su na red crkve, što će biti sljedeće - miniranje srpskih kuća - kaže on.

U posljednjih petnaestak godina ovaj spomenik devastiran je sedam puta, a prvi puta i pravoslavna crkva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:27