VATRA OPUSTOŠILA OKO 800 HEKTARA ZEMLJE

FOTO Dramatičan dan kod Trogira: Požar stavljen pod kontrolu, na terenu dežura 125 vatrogasaca

NOVO > 21:00 Zračne snage koje su gasile požar na području Trogira, napustile su požarište. Požar je stavljen pod kontrolu. Noćas će na požarištu dežurati 125 pripadnika Državne intervencijske postrojbe Split i Zadar te županijske i lokalne vatrogasne snage. Još uvijek se saniraju rubni dijelovi požarišta.

19:20 Prema posljednjim informacijama, u Planom iznad Trogira izgorilo je čak 800 hektara zemlje. Na terenu je 160 vatrogasaca i ukupno 30 vozila. Kanaderi još uvijek pomažu u gašenju požara. Prije otprilike pola sata buknuo je novi požar kod mjesta Kapetanovići pa su dva vozila upućena prema tamo.

Županijska cesta Plano-Prgomet (spoj sa autocestom A1) otvorena je za promet. Zračna luka Split otvorena je u 16 sati.

16:11 Situacija na požarištu iznad Trogira je izuzetno komplicirana i dramatična. Na teren su upućene sve raspoložive snage. Iako je zračna luka Resnik sada u funkciji, neposredno nakon njenog otvaranja požar se ponovno razbuktao. Plamen je sada otvoren na čak tri mjesta. Cesta je još uvijek otvorena, ali je promet otežan zbog jakog dima.

15:04 Požar koji su vatrogasci uspjeli lokalizirati, sada je ponovno aktivan. Zatvorena je cesta, a na cijelom području isključena je struja. Iz policijske uprave splitsko-dalmatinske javljaju kako je zbog jakog dima privremeno zatvorena splitska zračna luka Resnik.

12:20 Do sada je opožareno do 600 hektara makije i mlade borove šume. Još uvijek su sve snage na terenu i rade na tome da se požar lokalizira.

10:59 Prema najnovijim informacijama, požar kod Trogira još uvijek nije pod kontrolom, no brzom reakcijom svih vatrogasaca opasnost koja je jutros prijetila okolnim kućama je otklonjena.

___________________________________________

TROGIR - Sinoć oko 23 sata na deponiju smeća iznad Planoga izbio je požar koji se tijekom noći proširio na okolna brda te zahvatio veliko područje. Požar koji se oteo kontroli pred jutro je zaprijetio prvim kućama u Trogiru.

DVD Trogir zaprimio je jučer u 22:59 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod Planog – Trogir. U gašenju požara sudjeluju Državna intervencijska postrojba Split, lokalne i županijske snage. Na požarište su upućena i 2 helikoptera sa uređajem za gašenje i 3 protupožarna zrakoplova Canadair, javlja DUZS. Gašenje požara je u tijeku.

Zbog požara zatvorena je obilaznica oko grada Trogira (D8) od skretanja za Plano do skretanja za Seget. Na cesti D62 Mali Prolog-Vrgorac, na mjestu požara, vozi se naizmjence, jednim trakom, javlja HAK.

Kako javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje, ugašen je požar na otvorenom prostoru kod Imotskog na području Vinjani Gornji u kojemu je izgorjelo 12 hektara borove šume. U gašenju su sudjelovale zemaljske vatrogasne snage sa ukupno 39 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila. Požar su iz zraka gasila 2 helikoptera sa uređajem za gašenje.

FOTO Buknuo požar u Dućama kod Omiša: Turisti i mještani vatru gasili vodom iz bazena!

Ugašen je i požar na otvorenom prostoru kod mjesta Primorski Dolac u kojemu je na dva mjesta izgorjelo ukupno 300 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara su sudjelovale su lokalne vatrogasne snage i vlak Robel sa ukupno 17 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila. Požar su iz zraka gasili 1 Air Tractor i 2 helikoptera.

Požar na otvorenom prostoru kod Omiša na području Duće je lokaliziran. U požaru je izgorjelo 200 ha niske i visoke borove šume i makije, a u gašenju su sudjelovale lokalne i županijske vatrogasne snage sa ukupno 75 vatrogasaca i 22 vatrogasna vozila. Tijekom dana požar su iz zraka gasili i kanader, zračni traktor te dva helikoptera. U tijeku je sanacija požarišta.

Na području Šibensko-kninske županije lokaliziran je požar na otvorenom prostoru na području Lepanice prema Ljubitovici. Požar se proširio na Splitsko-dalmatinsku županiju, a izgorjelo je 25 ha trave i niskog raslinja od čega 3 ha u Šibensko-kninskoj, a 22 ha u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Požar je iz zraka gasio i jedan kanader. Dežurstvo i sanacija terena je u tijeku.

Gašenje požara na otvorenom prostoru na području Dazline i dalje je u tijeku. Opožareno je 150 ha trave, niskog raslinja i smrike. U gašenju požara tijekom jučerašnjeg dana sudjelovale su zemaljske vatrogasne snage s ukupno 73 vatrogasca i 24 vatrogasna vozila. Tijekom dana požar su iz zraka gasila tri kanadere i četiri zračna traktora. Gašenje i sanacija terena su u tijeku.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije u tijeku je gašenje požara otvorenog prostora kod Otrića na području Seoci uz granicu sa Republikom BiH. Opožareno je oko 20 ha borove šume i mješovitog raslinja, od toga 5 ha na području Republike Hrvatske. U gašenju požara sudjelovali su lokalne i županijske vatrogasne snage sa ukupno 54 vatrogasca i 13 vatrogasnih vozila. Tijekom dana požar su iz zraka gasila 2 helikoptera. Gašenje i sanacija terena su u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:34