UPOZORENJE ILI OSVETA

FOTO: EKSPLOZIJA U ZAGREBU Bacili bombu na salon Porschea, šteta je veća od milijun kuna

Najvjerojatnije je riječ o ručnoj bombi. Policija traga za počiniteljima, provjerava snimke nadzornih kamera
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Šok i nevjerica zavladali su oko Porsche Inter Auta u zagrebačkoj Ulici Velimira Škorpika kad je u dvorište te tvrtke, članice austrijske Porsche grupe, u subotu oko 20.30 sati uletjela eksplozivna naprava! Najvjerojatnije je riječ o ručnoj bombi koja je eksplozijom oštetila nekoliko automobila i pričinila štetu veću od milijun kuna.

Policija je o tome dobila saznanja tek u nedjelju te su na mjestu događaja obavili očevid.

Da se nešto dogodilo, dva dana poslije svjedoče samo ostaci krhotina na tlu kao i oštećeno staklo na zgradi poslovnog prostora. No spekulacije o mogućem motivu napada bombom na tvrtku koja ima temeljni kapital od 75 milijuna kuna i s prihodima na godišnjoj razini iznad 630 milijuna kuna doista se različite.

- Molim? Bomba? Ja vam o tome ništa ne znam. Morate pričekati utorak kad članovi Uprave dolaze na posao, a direktor je na godišnjem odmoru - poručio nam je u telefonskom razgovoru kratko jedan od zaposlenika Porsche Inter Auta. Kontaktirali smo ga na Sveta tri kralja ne bismo li doznali je li netko u posljednje vrijeme izražavao nezadovoljstvo njihovim poslovanjem.

Marko Todorov/Cropix

Koliko je točno automobila oštećeno, jesu li novi ili rabljeni i kojih su marki, od zagrebačke policije nije se moglo doznati ni dva dana nakon događaja. Upravo zbog toga jer je javnost o svemu obaviještena s odmakom, može se naslutiti da nije riječ o bezazlenom činu ili nečijoj nestašnoj igri u blagdansko vrijeme, kad je uporaba pirotehnike uobičajena. Čini se, međutim, da bi snimke nadzornih kamera mogle pomoći istražiteljima u rješavanju slučaja.

Zaštitarka tvrtke odmah na ulazu upozorila je našeg fotoreportera da je u nedozvoljenoj zoni i da tamo nema što tražiti. Na dodatni upit ima li ikakvih saznanja je li zaštitarska služba na spornom mjestu 24 sata dnevno, odgovorila je da nema komentara.

Marko Todorov/Cropix

Do navedene lokacije počinitelj sigurno nije došao pješice, već se dovezao - ili sam ili je imao vozača pomagača u (ne)djelu. Pregledavaju se snimke nadzornih kamera sa zgrada trgovačkih centara u okolici radi rekonstrukcije samog bijega.

Nepoznati bombaš, kad mu se uđe u trag, bit će kazneno prijavljen za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Je li u pitanju osveta ili, pak, upozorenje, istražitelji intenzivno nastoje otkriti i uvidom u moguće sumnjive kontakte u posljednje vrijeme.

Marko Todorov/Cropix

- Ili je riječ o nekom nezadovoljnom kupcu kojih svagdje ima, ili je možda netko od prekupaca kome je ‘stisnuta’ prijava jer tvrtki nije isplatio novac nakon isporuke vozila - objašnjava nam jedan od zaposlenika.

Prisjetio se nedavne prijave jednog poduzetnika iz Dalmacije koji je od Porsche Inter Auta preuzeo nekoliko desetaka rabljenih vozila i za njih jamčio bjanko zadužnicom, no novac Porscheu nikad nije uplatio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:45