IZMRCVARENE ŽIVOTINJE

FOTO: IMANJE ANTE PAVLOVIĆA SKRIVA MRAČNE TAJNE Od jutra traje 'okupacija' Donjeg Dragonošca, sve je puno policije, stigla i veterinarska inspekcija

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Od ranog jutra u Donjem Dragonošcu trajala je "okupacija" imanja samoprozvanog kiropraktičara Ante Pavlovića (62) koji je u istražnom zatvoru zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda i uspostavljanja ropstva.

U ograđenom "Antinu hramu zdravlja" nalaze se životinje o kojima samoprozvani kiropraktičar nije dovoljno skrbio, a trenutačno su prepuštene same sebi. Stoga je u ponedjeljak Pavlovićeva kći dignula institucije na noge te su veterinarska inspekcija, policija i djelatnici skloništa za životinje iz Dumovca došli na imanje pa (pre)ostale životinje imaju šansu preživjeti. Kako doznajemo, riječ je o četiri psa: kujici hrvatskog ovčara i tri štenca mješanca.

- Pavlovićeva je kći u ponedjeljak iz dvorišta odvezla 26 godina starog konja Bukefala na jedan ranč kod Karlovca. I za njega ima svu dokumentaciju. Ante ga je nabavio kroz rashod nakon jedne Sinjske alke. A kako je djevojka zatekla užas u kući i očito još štošta, obratila se institucijama. Psi su bili prepušteni sami sebi, hranili smo ih mi susjedi, a znate što je u kući Antina kći još pronašla? Više od 20 vreća hrane za pse, kobasice... Ante je pse očito zaboravljao hraniti, a mi budale smo kupovali hranu i hranili ih - priča za Jutarnji list jedna mještanka.

FOTOGALERIJA: Policija i veterinari u kući Ante Pavlovića

Druga otkriva da je šećerna bolest, koja je kod Pavlovića uzela maha,prisilila ga da godinu dana ne izlazi iz kuće i da se sam liječi.

- Godinu dana smo imali mir. Psi i konj su lutali okolo i mi smo ih hranili. Do kolovoza ove godine iz Antina dvorišta moglo se čuti i meketanje i blejanje. Imao je puno ovaca i koza, ali su najednom ušutjele. Jednu je ovcu Pavlović ostavio da umre zapletena u žičanu ogradu. Umjesto da je oslobodi, on ju je centrirao pa je umirala danima - opisuje nam druga susjeda koja strahuje da je štala, u kojoj je nekad bio konj, prepuna izmeta i lešina.

Kad je Pavlovićeva kći kročila u kuću, u najmanju je ruku ostala, otkrivaju još susjedi, zaprepaštena. Oca pamti kao urednog čovjeka, no zatekla je "nepregledni krameraj".

Posljednje postupanje policije mještani Dragonošca komentiraju s nevjericom.

- Ne vjerujemo da se nazire kraj, iako će mu odvesti životinje. Iskustvo govori da će se Ante opet neko vrijeme odmarati iza rešetaka i onda će nam se vratiti još jači. Kad sam 2005. ovdje kupovala kuću, nisu mi rekli za horor koji svi mještani proživljavaju. Ubrzo sam se sama uvjerila da moj prvi susjed gol hoda ulicom, noću nam ulazi u dvorišta i odbacuje otpad - opisuje nam treća Pavlovićeva susjeda koja posljednjih pet mjeseci hrani njegove pse jer joj dolaze na ogradu tražiti hranu.

Osim što susjede sustavno maltretira, Pavlović ih je ponekad ipak znao pokunjeno tražiti koju uslugu pa je tako jednu od susjeda tražio struju.

- Prije oko četiri mjeseca Elektra mu je isključila struju, a on je mene dočekao s kabelima u ruci stojeći na betonskoj ogradi. Rekao mi je: 'Oćeš mi dati malo struje?' Prvo sam odbila, no ipak sam mu je ustupila preko vikenda sve dok nije platio račun. Radi mira u ulici - zaključila je mještanka koja se pokajala zbog preseljenja u Donji Dragonožac.

Psi idu u Dumovec

Rezultati inspekcijskog nadzora iz Pavlovićeva doma te pomoćnih gospodarskih prostorija još se uvijek čekaju obzirom da je cijeli dan trebalo da se ishodi nalog za pretres. Sve je krenulo 5. studenog kada je policija obavijestila Komunalno redarstvo Grada Zagreba i Dumovec o navedenom postupanju zakazanom za utorak ujutro. No, nalog je kasnio pa se sve pomaknulo. Zatečene životinje biti će odgovarajuće zbrinute. O preživjelim psima pobrinut će se sklonište Dumovec dok će se za lešine pobrinuti Agroproteinka koja je nadležna za zbrinjavanje uginulih životinja. U tom slučaju sve ide na trošak vlasnika koji će se suočiti s optužnim prijedlogom, a možda i kaznenom prijavom, ovisno o utvrđenim činjenicama tijekom postupanja koje još uvijek traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:02