NEOBIČNA HAVARIJA

FOTO: Kapetan se onesvijestio pa se brodom zabio u gat

Mještani koji su sa 'štekata' promatrali brzi dolazak broda prema kraju, a potom i bliski susret s rivom, bili su šokirani
Komiza,170410.Ribarski brod Plitvine 1 u vlasninstu Pjerina Ivcevica danas popodne ploveci iz pravca Biseva zabio se svom snagomu komiski mul.Foto: Igor Bijazevic
 Igor Bijazevic/CROPIX

KOMIŽA - Ribarski brod „Plitvine 1“ u vlasništvu poduzeća „Marinero“ Komižanina i gradskog vjećnika Pjerina Ivčevića u subotu oko 17 i 45 sati na povrataku iz pravca Biševa zabio se u gornji dio gata Kralja Krešimira, na kojem je nekada pristajao trajekt.

Mještani koji su sa „štekata“ promatrali brzi dolazak broda prema kraju , a potom i bliski susret s rivom , bili su šokirani . Začuo se silan udarac, protresao se komiški mul. Pravo je čudo, pričaju, što je havarija prošla bez ozljeđenih, ali je zato , naizgled više od pramca broda, stradao gat čija su oštećenja na kamenim blokovima u dužini od deset metara. Priča je to očevidaca koji su nakon događaja koji je uzdrmao malo viško mjesto raspredali kako je kapetan broda navodno za kormilom - zaspao.

Na mjesto havarije odmah su izašli djelatnici komiškog nautičkog centra i oko broda preventivno postavili branu premda isticanja goriva ni onečišćenja mora, nije bilo. Kako saznajemo u PU Splitsko-dalmatinskoj u trenutku udara za kormilom se trebao nalaziti kapetan Dragan U. ( 43) , no on se onesvijestio!

Prema njegovom iskazu, 0.5 nautičkih milja od obale smanjio je brzinu broda , odjednom osjetio slabost i izgubio svijest. Došao je k sebi tek nakon udara broda u gat tako da se cijelog događaja i ne sijeća. Kroz to vrijeme članovi posade Ilija J. (48), Marko Š. (37) i Mihajlo A. (51) razvrstavali su ulovljenu ribu na prednjem dijelu broda pa gubljenje svijesti kapetana nisu ni primjetili.

Tu nesvakidašnju havariju, neki mještani nazivaju čistim pehom vlasnika broda Pjerina Ivčevića, drugi pak, budući da je riječ o Ivčevićevom već trećem ribarskom brodu koji je nastradao, spekuliraju kako je ponovo riječ o još jednoj smišljenoj raboti radi ishođenja novca od osiguravateljske kuće.

Prisjetimo, prošle je godine u siječnju kod Biševa potonuo Ivčevićev brod „Marinero“, a ove godine ponovo u siječnju, pod istim vremenskim neprilikama potonuo je i drugi brod Dupin Mali na udaljenosti 20-ak nautičkih milja od Komiže. Nakon što su mediji upozoravali na sumnjiva potonuća budući da je uz komižanina Ivčevića u vlasništvu nad brodovima njegov partner i prijatelj, Hrvoje Vojković, šef Croatia osiguranja , osiguravateljske tvrtke Ivčevićevih brodova, slučaj je odlučilo istažiti i državno odvjetništvo.

Sam Ivčević tada je tvrdio je da se s Vojkovićem sprijateljio pred nekoliko godina i zainteresirao ga za ribarstvo. Zajedno su kupili brod Marinero kreditom od 400 tisuća eura. Brodove je osigurao u Croatia osiguranju, jer je smatrao da je to dobar izbor. No, nakon potonuća Marinera, Vojković je, prema riječima njegova partnera, izašao iz posla zbog hajke koja je krenula na njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:04