DRAMA U OSIJEKU

FOTO: KUĆU SRAVNILA EKSPLOZIJA Pod ruševinama im ostalo sve što su stekli, osim seta novih lonaca

 Emica Elvedji/CROPIX

OSIJEK - Ispod ruševina ostalo im je sve što su za života stekli. Iz polomljenih ormara odjeća je ispala i ostala razbacana po podu, luster se još nekako drži s dijela stropa koji se nije urušio, a set tek kupljenih lonaca s kojih njihova vlasnica Blanka Ponudić (58) još niti cijene nije stigla odlijepiti ostao je gotovo netaknut. Nevjerojatnu sreću imali su Blanka i njezin dvije godine stariji brat Edo kada im je u ponedjeljak nešto prije 18 sati u Kišpatićevoj ulici u Osijeku jaka eksplozija sravnila obiteljsku kuću sa zemljom. On je prošao praktički bez ozljeda, dok mu je sestra završila u KBC-u Osijek zbog opeklina koje je zadobila. No, za sada je stabilno i izvan životne opasnosti, a smještena je na Klinički odjel za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju.

- Pacijentica ima opekline po cijeloj glavi, licu, uškama te duž lijeve ruke, a najjače su izražene na šakama. Riječ je o dubokim dermalnim opeklinama zbog čega će na pojedinim mjestima ostati ožiljci, pa će biti potrebno podvrgnuti je i operativnom zahvatu. No, najvažnije je da je gospođa stabilno i izvan životne opasnosti - rekao je specijalist plastične kirurgije dr. Dario Lizatović.

- Ne znam što se dogodilo, kažu da je uzrok plin, iako ga mi uopće nismo koristili, jer smo se i grijali i kuhali na štednjaku na drva. Kada se to dogodilo sestra je spavala jer je navečer trebala ići u noćnu smjenu na radno mjesto u Saponiji, a ja sam ležao u svojoj sobi. Nju su susjedi iznijeli iz kreveta, a ja sam sam izašao, pri čemu mi je cigla pala na glavu, ali nije to strašno. Nisam to htio niti snimati - ispričao je Edo novinarima dan nakon tragedije u kojoj je ostao bez doma. Prethodnu noć proveo je u Domu sv. Vinka, gdje inače borave osječki beskućnici, no ujutro se odmah vratio svojoj kući kako bi, između ostaloga, nahranio i kokoši koje uzgajaju.

- Moja sobica je čitava, samo je jedan prozor ispao, ali to je nebitno tako da bih ja volio ovdje ostati iako su sada i struju isključili - rekao je Edo, svjestan da ipak neće moći ostati u kući koja trenutno nije sigurna za život. Sestra i on zahvalni su susjedima koji su im prvi pritekli u pomoć te isključili dotok plina. Sestri i njemu u pomoć je odmah priskočio i Grad Osijek, a gradonačelnik Ivan Vrkić pred kuću im je došao nedugo nakon nesreće.

- Spremni smo im osigurati privremeni smještaj dok se ne nađe neko drugo rješenje i ono što je najvažnije krovovi su na susjednim kućama oštećeni, pa će Grad i tu za prvu ruku priskočiti u pomoć. Najvažnije je da ti ljudi neće ostati na ulici - rekao je Vrkić, inače nekadašnji stanovnik Donjega grada u kojem je i Kišpatićeva ulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:10