VLASNIK NIJE ZNAO ŠTO SE DOGAĐA

FOTO: LUKSUZNA ZAGREBAČKA VILA KRILA JE VELIKU TAJNU Tijekom racije potekla je i krv, nesretni ljudi bili su primorani činiti prijevare

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Luksuzna vila u ulici Kancelak u zapadnom dijelu Zagreba, inače u vlasništvu jednog od poznatih hrvatskih proizvođača vojne opreme, unazad najmanje tri mjeseca krila je veliku tajnu koju su hrvatski kriminalisti razotkrili uz pomoć svojih slovenskih kolega.

U četvrtak prijepodne spomenutu lokaciju doslovno su okupirali policajci koji provode istragu zbog sumnje u trgovanje ljudima te eksploataciju većeg broja osoba kojima je oduzeta sloboda tijekom koje su bili primorani činiti računalne prijevare telefonom preko tzv. Call-centara na štetu građana Tajvana.

Srdjan Vrancic / CROPIX

Srdjan Vrancic / CROPIX

Tijekom racije u Kancelaku, čak je i potekla krv jer se, kako doznajemo, jedan od policajaca ozlijedio na staklena vrata kuće i pritom zadobio tešku ozljedu noge.

- Šokiran sam i bez riječi. Susjedi su me zvali da su mi pred kućom vatrogasci i policija. Dojurio sam tamo, ali me pustili unutra nisu pa ni ne znam što se dogodilo. Tu sam kuću dao u najam preko jedne agencije prije nekoliko mjeseci tako da stanare u kući nikada nisam vidio – rekao je za Jutarnji list vlasnik vile.

Osim u ulici Kancelak, call-centar bio je i u Odranskoj ulici, a trojica slovenskih istoprezimenjaka A.C., T.C. i J.C., te pozivne centre ispunili su radnicima – Kinezima koje su varalice namamile u Sloveniju i Hrvatsku uz obećanje da će im pomoći riješiti sva njihova novčana dugovanja.

Srdjan Vrancic / CROPIX

Srdjan Vrancic / CROPIX

Slovenski trojac je pridošlicama organizirao prijevoz u Hrvatsku, a inicijalna zarada je prvo startala u Sloveniji gdje su strance smjestili u unajmljene kuće koje su opremili internetom i kompjuterima, a prozore su oblijepili folijama i spustili rolete. Instant robovima su zabranili izlazak van, oduzeli su im dokumente i mobitele te prijetili ozljeđivanjem njima i njihovim familijama na Tajvanu. Za uzvrat su ih opskrbljivali tek osnovnim potrepštinama.

U “tamnici” se, zasad nepoznati broj stranih državljana, preko kompjutera lažno predstavljao kao policajci, tužitelji i suci te su svoje obmanjene žrtve u dalekoj Kini uvjeravali da u svojim računalima i mobitelima imaju nedozvoljeni sadržaj i da time čime čine kaznena djela.

Srdjan Vrancic / CROPIX

Pritom su im tobože ponudili pomoć trajnim brisanjem podataka za određeni novčani iznos. Tim makinacijama su uspjeli svojim “robovlasnicima” zaraditi preko 374 tisuće eura, a kako je slovenski trojac vidio da posao ide, ali i da im se poljuljala sigurnost jer je u jednoj od kuća u Tržiću koju su koristili izbio požar, poslovanje su prebacili u Hrvatsku zajedno s određenim brojem Kineza. Smjestili su ih u dvije unajmljene vile, a prema istom modus operanciju novac je i tu tekao u potocima.

Slovenski trojac je za novčanu naknadu da pronađe vile za najam, angažirao Dražena L., a osim njega, policija je još osumnjičila i Dragutina K. koji se brinuo za smještaj žrtava. Cijelu operaciju telefonskih prijevara u dvije vile su nagledali i osumnjičeni Shen W.T. i Lin H.I., a koji su danonoćno bdjeli pazeći da im zatočeni sunarodnjaci ne pobjegnu i da se stvar ne izjalovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:07